Jerusalem Post o posjetu hrvatskog premijera

Službeni boravak hrvatskoga izaslanstva na čelu s premijerom Ivom Sanaderom u Državi Izrael dobio je zapažen odjek i u izraelskom tisku, pa tako Jerusalem Post u svom broju od utorka objavljuje dva članka o tom posjetu.

JERUZALEM, 28. lipnja 2005. (Hina) - Službeni boravak hrvatskoga izaslanstva na čelu s premijerom Ivom Sanaderom u Državi Izrael dobio je zapažen odjek i u izraelskom tisku, pa tako Jerusalem Post u svom broju od utorka objavljuje dva članka o tom posjetu.

Iz razgovora s hrvatskim premijerom, novinar izraelskog lista ističe činjenicu o potrebi što tješnjih veza između dviju zemalja, te Sanaderovu potvrdu namjere o uhićenju hrvatskoga državljanina Milivoja Ašnera, kojega je prošle godine Centar Simona Wiesenthala locirao u Hrvatskoj, nakon čega je on, međutim, uspio pobjeći u Austriju.

Sanader je za Jerusalem Post kao glavni cilj posjeta istaknuo jačanje bilateralnih veza na svim područjima, ali i naglasio kako si Izrael i Hrvatska mogu međusobno pomagati u multilateralnim organizacijama i da se trebaju uzajamno pomagati u Europskoj uniji i Ujedinjenim narodima.

Novinar jeruzalemskog dnevnika spomenuo je, uz činjenicu kako je Sanader doktor romanskih jezika, njegovu izjavu, više u šali, kako bi volio naučiti i hebrejski. "Ako me premijer Sharon pozove nakon što mi prestane mandat predsjednika Vlade, doći ću i studirati, samo ne znam koliko će mi trebati", rekao je Sanader za Jerusalem Post.

Glede slučaja 92-godišnjeg Milivoja Ašnera, kojega je Centar Simona Wiesenthala identificirao kao sudionika u deportacijama stotina Srba, Židova i Roma, u koncentracijske logore, a o kojem je posljednja informacija govorila da boravi u Austriji, Sanader je naglasio kako je hrvatsko stajalište jasno. "Naše je stajalište vrlo čvrsto. Pravosuđe radi na tom slučaju, ali se ne zna gdje je Ašner. Moramo ustanoviti gdje se nalazi", rekao je Sanader.

Osim toga članka, autorski članak pod naslovom "Dobro došli u Izrael, premijeru Sanaderu", napisao je i direktor Centar Simona Wiesenthala Efraim Zuroff.

On podsjeća na sve bolji razvoj odnosa između dviju zemalja, te napominje kako se posjet predsjednika hrvatske Vlade Izraelu još prije desetak godina nije mogao ni zamisliti. Napominje i koliko je Hrvatska posljednje vrijeme učinila da ispravi neke nedostatke iz politike vođene na početku njezine samostalnosti, uključujući i rušenja spomenika pripadnicima ustaškog pokreta, ali i dodaje kako još preostaje dosta toga učiniti i glede prošlosti i glede sadašnjih odnosa.

Zuroff neizravno zamjera hrvatskim vlastima što nisu odmah uhitile Milivoja Ašnera, nakon identifikacije njegovog Centra, a tvrdi kako se on nalazi u austrijskom Klagenfurtu, odakle potpuno nekažnjeno šalje poruke o tome da nije učnio ništa loše i da bi sve što je činio Srbima i Židovima, koje smatra neprijateljima Hrvataske, učinio opet.



Pisane vijesti