Kamp za mlade - otvoreni podaci i otvorena vlast

Slika /Vijesti/2015/kolovoz/27 kolovoza/youth camp.jpg

U rovinjskom Centru Mare od 29. kolovoza do 2. rujna 2015.  Održat će se „Kamp za mlade – otvoreni podaci i otvorena vlast“ tijekom kojeg će se istraživati, učiti, činiti i podučavati mlade o otvorenoj vlasti, pravu na pristupu informacije i aktivnom građanstvu. 

Datum: 29. 8. – 2.9.2015

Mjesto: Rovinj, Centar Mare

Cilj: Istraživati, učiti, činiti, podučavati: #OtvorenaVlast #PonovnoKorištenjePodatakaJavnogSektora  #AktivniMladi #AktivniGrađani  #PravoNaInformacije

Proizvodi: 5 alkemijskih projekata uz korištenje otvorenih podataka; Deklaracija otvorenih podataka; radionica o otvorenim podacima za predstavnike lokalne vlasti, konferencija za novinare i podizanje svijesti, stvaranje mreže mladih u području otvorenih podataka kao i ideje za buduće projekte. 

Sudionici: 23 mladih (17 do 26 godina) iz Bugarske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Francuske, Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva

Stručnjaci: Antonio Acuña, Head of data.gov.uk, Cabinet Office; Carlo Amati, OpenCoesione Advisory Committee, Government of Italy; Marinko Brkić Tot, osnivač i predsjednik uprave 5W, the5w.org; Jan Gondol, PhD., Switzerlab, Slovak Republic; Anamarija Musa, Povjerenica za informiranje, Hrvatska; Ratko Mutavdžić, osnivač i Experience Architect u Projektura, Hrvatska udruga poslodavaca; Awa Ndiaye, Mairie de Paris, Direction des Systèmes et Technologies de l'Information, ideXlab, CUBB, France; Miroslav Schlossberg, Code for Croatia, Hrvatska udruga otvorenih sustava i interneta, Hrvatska; Nina Šindija, Audience Evangelism Manager, Microsoft Hrvatska;; Tomislav Vračić, Ministarstvo uprave, e-građanin i Portal otvorenih podataka, Hrvatska;

 Info: http://odbc.codeforcroatia.org/

KAMP ZA MLADE - OTVORENI PODACI I OTVORENA VLAST

Kamp za mlade petodnevno je događanje koje se sastoji od radionica, predavanja i rasprava s fokusom na upotrebu i ponovnu upotrebu informacija javnog sektora. Kamp se održava od 29. kolovoza do 2. rujna 2015. u Rovinju, u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ureda za udruge Vlade RH, Hrvatska udruga za otvorene sustave i Internet a u ime Savjeta inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast.

Cilj kampa je pružiti prostor mladima da istraže potencijal otvorenih podataka, uče i raspravljaju o vrijednostima otvorene vlasti, te da se upoznaju s teorijom i praksom pristupa informacijama.
Potencijal korištenja i ponovne upotrebe informacija javnog sektora bit će istražen kroz primjere sličnih aktivnosti koje su provedene u Francuskoj, Italiji, Slovačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, kao i kroz proučavanje napretka u tom području u Hrvatskoj kroz uspostavu Portala otvorenih podataka. Stručnjaci iz Hrvatske i drugih država zajednički će kreirati program predavanja i radionica kako bi pomogli sudionicima pronaći nova rješenja za komercijalno korištenje podataka kao i za korištenje i ponovnu upotrebu podataka u korist općeg dobra lokalne zajednice.  Mladi će tijekom kampa radi na osmišljavanju i sastavljanju Deklaracije otvorenih podataka koja će biti predstavljena na summitu

Partnerstva za otvorenu vlast u listopadu u Meksiku te će s predstavnicima lokalne vlasti u Istri istraživati kako bi se podaci koje lokalna vlast posjeduje mogli iskoristiti za dobrobit građana, razvoj turizma te u komercijalne svrhe.

Partnerstvo za otvorenu vlast je multilateralna inicijativa pokrenuta 2011. godine čiji je cilj osigurati napredak na području transparentnosti i otvorenosti rada tijela javne vlasti, uključivanja i osnaživanja građana i civilnoga društva, borbe protiv korupcije te korištenja novih tehnologija za poboljšanje kvalitete usluga koje javna uprava pruža građanima.

Od početnih 8 država pokretačica inicijativa je narasla na trenutnih 66 država članica. Republika Hrvatska je članica inicijative od 2011. godine i time je preuzela obavezu izrade i provedbe Akcijskog plana koji uključuje mjere i aktivnosti u području transparentnosti i otvorenosti vlasti. Inicijativu vodi Upravni odbor čiji su članovi predstavnici vlada i organizacija civilnog društva. Od 2014. godine, kao jedna od najuspješnijih država inicijative, Republika Hrvatska postaje članicom Upravnog odbora ove međunarodne inicijative.

Proces otvaranja podataka u Hrvatskoj je dio Akcijskog plana za provedbu inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast u Republici Hrvatskoj u razdoblju 2014. do 2016. godine. 
 

Pisane vijesti