Karlovac: Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Pod sloganom "Podsjećamo - upozoravamo" tristotinjak osoba s invaliditetom danas je, u sklopu središnjeg obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, mimohodom kroz Karlovac upozorilo na to koliko je još prostora nepristupačno invalidima.

KARLOVAC, 3. prosinca 2005. (Hina) -

Mimohod je počeo ispred Gradskog poglavarstva, a završio na željezničkom kolodvoru, gdje je dočekan vlak humanitarne modne aukcije "Matija čarolija", u kojem su bile mnoge osobe iz javnog života, među kojima i pokroviteljica središnje manifestacije, potpredsjednica Vlade i predsjednica Povjerenstva za osobe s invaliditetom Jadranka Kosor, ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović, novinarka Sonja Šarunić, dr. Nela Sršen, glumica Mia Begović i druge.

Vlak je stao u Karlovcu na putu prema Centru za rehabilitaciju u Vrlici, gdje će domaćinima biti uručen ček od 300.000 kuna, prikupljenih aukcijskom prodajom haljina modne dizajnerice Matije Vujice, koja je i potaknula tu humanitarnu akciju.

Po riječima Jadranke Kosor, zadaća je političara svakodnevno misliti o problemima osoba s invaliditetom i rješavati ih. Podsjetila je da je u protekle dvije godine u sklopu projekta "Zajedno za pristupačnu Hrvatsku" u dvadeset hrvatskih gradova uloženo tri milijuna kuna za prilagodbu ulaza u institucije koji su invalidima bili nepristupačni.

U Domu Hrvatske vojske "Zrinski" u Karlovcu Zorislav Bobuš, predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, organizatora obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, uručio je županu Ivici Horvatu i gradonačelniku Miri Škrgatiću tekst Nacrta Konvencije UN-a o zaštiti ljudskih prava i zaštiti dostojanstva osoba s invaliditetom.

Gradonačelnik Škrgatić tom je prigodom rekao kako će se truditi da "Povelja grada Karlovca o pristupačnosti", potpisana prošle godine, zaživi i "oživotvori princip jednakih mogućnosti za sve", dodajući da su na 23 kilometra pješačkih staza u gradu već uklonjene zapreke i visoki rubnjaci.

U sklopu programa nekoliko je udruga prikazalo svoja scenska umijeća, prikazan je Autobus duginih boja, prigodan animirani film "Zagreb filma", a zajednička poruka im je u programu izrečen stih "Sreća je velika i kada je mala".



Pisane vijesti