Koliko je svrhovit štrajk ako je Vlada pokazala dobru volju i povećala plaće za više od 11 posto

Slika /Vijesti/2019/10 listopad/09 listopada/EGc61wZW4AA0X3m.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je o štrajku učitelja, koji je najavljen za četvrtak, i to u mjesecu u kojemu su učitelji i profesori dobili dva posto veću plaću nego mjesec prije, rekao da je štrajk legitiman način izražavanja volje sindikalnih predstavnika, dvojeći u njegovu svrhovitost nakon što je Vlada pokazala dobru volju i napravila sve što je mogla. "Ne vidim koji je smisao toga", rekao je Plenković.
 

"Proračun Ministarstva znanosti i obrazovanja u mandatu ove Vlade porastao je za tri milijarde kuna, to je dosta veliki novac, ako je prioritet obrazovna reforma onda ju pratite financijskim sredstvima i to je ono što ova Vlada napravila na sve moguće načine".

Kaže da su čelnici sindikata školstva Sanja Šprem i Branko Mihalinec htjeli da Vlada jednostranom odlukom promijeni uredbu o koeficijentima plaća i dodao da to nije dokument o kojem se pregovara nego ga Vlada donosi.

Objasnio je kako je temeljem formule dogovorene zajednički sa sindikatima i Vladom dosad povećana plaća za više od 11 posto,  u što su uključeni i sindikati koji se tiču školstva i prosvjete, a na nedavnom sastanku ponuđeno im je povećanje od dva posto već za ove mjesece.

"Mi smo im ponudili za ovu godinu povećanje od dva posto, da su prihvatili sada bi imali još dva posto. Nisu prihvatili da njihovi članovi dobiju uz dva posto još dva posto. U okviru procesa mirenja ministar Josip Aladrović ponudio je još dva posto za iduću godinu. Moja poruka je bila da vam nudim dva posto, a kada vidimo što je realno, s obzirom na brojne pritiske na proračun za 2020. mi ćemo doći s onim što tada bude realno", rekao je.

"Četiri sata smo razgovarali o tim temama i gledali kako da u ovakvom kontekstu gospodarskog rasta pokušamo izići u susret koliko možemo i zbog toga mi djeluje zaista začuđujuće da se baš sada ide u štrajk", rekao je Plenković.

Kaže da je štrajk legitiman način izražavanja volje sindikalnih predstavnika, no upitao se li je on svrhovit kada je Vlada pokazala dobru volju i napravila sve što mogla. "Ne vidim koji je smisao toga", dodao je.

HNS  jako dobro zna realnost proračuna

Plenković je rekao i kako njihov koalicijski partner HNS  jako dobro zna realnost proračuna, što je temeljni, što granski kolektivni ugovor, a što uredba o koeficijentima.

Potvrdio je da su ga obavijestili da neće doći na sastanak te najavio da će s njima razgovarati naknadno. "S HNS-om surađujemo jako dobro, ovo nije tema koja nije nerješiva, osigurali smo tri godine političke stabilnosti u Hrvatskoj da institucije rade ono što im je cilj", istaknuo je.

Na pitanje ostaje li ministrica Blaženka Divjak na funkciji odgovorio je da će razgovarati s HNS-om i tada sve vidjeti, a kada su ga novinari pitali je li tajnica spremna za sutrašnju sjednicu Vlade, rekao je da mu ne djeluje da su u toj fazi.

Plenković ne smatra da je imenovanje Andrije Mikulića voditeljem izbornog stožera za grad Zagreb Kolinde Grabar-Kitarović sukob interesa.

"Koliko sam razumio postojala je ideja da na svim županijskim organizacijama odgovornost za vođenje kampanje predsjedničkih izbora preuzmu čelnici županijskh organizacija, Mikulić je predsjednik gradskog odbora HDZ-a, a Zagreb ima status županije. To je tehnička odluka ne vidim nikakav veliki problem, mislim da se u nedostatku drugih tema pronalazi ova", napomenuo je.

Hrvatska Vlada i veleposlanstvo u Parizu u stalnom kontaktu s francuskim vlastima i  ukrajinskom stranom radi pronalaženja pomoraca

Upitan o tome koja su njihova saznanja o nestalim pomorcima, Plenković je rekao da su hrvatska vlada i veleposlanstvo u Parizu u stalnom kontaktu s francuskim vlastima i s ukrajinskom stanom te je kroz niz kanala upućena poruka o tome koliko je važno da se naprave maksimalni napori u potrazi, te se očekuje da se brodovi što prije upute prema točkama gdje je prema satelitskim snimkama identificirano da su određeni predmeti u oceanu koji bi veličinom mogli biti nalik na splav.

Vlada zadovoljna skokom na globalnoj ljestvici konkurentnosti

Rekao je i da su zadovoljni što je Hrvatska skočila na globalnoj ljestvici konkurentnosti,  te da dobra politika prihodne i rashodne strane proračuna pokazuje da ova Vlada ima cilj, podsjetivši da smo donedavno plaćali 12 milijardi kuna godišnje kamate, a sada plaćamo tri milijarde kuna manje.

Plenković je rekao i da su na sastanku formalno donijeli odluku da podupru aktualnu predsjednicu u kandidaturi za novi mandat, s apsolutnom podrškom i konsenzusom svih članova tijela koji su bili na sastanku.

Razgovarali su i o izmjeni zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima, a predložene izmjene sutra će najaviti na sjednici vlade.

Idući tjedan, 16. listopada, u Saboru će podnijeti godišnje izvješće od radu vlade, a u popodnevnim satima bit će održana rasprava u vezi s inicijativom jednog broja oporbenih zastupnika u kontekstu povjerenja ministru Milanu Kujundžiću.

Izvor: Hina / Vlada



Pisane vijesti