Aladrović: U ovoj godini za plaće učitelja osigurano 500 milijuna kuna više

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je u srijedu nakon neuspjelog mirenja sa školskim sindikatima, koji sutra stupaju u štrajk, kako su oni odbili Vladin prijedlog o povećanju osnovice plaća za po dva posto od 1. listopada ove i od 1. lipnja iduće godine.

„Postupak mirenja je završen. Sindikati su došli s istim zahtjevima. Mi kao Vlada iznijeli smo ponudu kojom bi korigirali plaće za dva posto od 1. listopada i za 2 posto od 1. lipnja iduće godine. To je ukupni kumulativni trošak na godišnjoj razini od 320 milijuna kuna“, izjavio je Aladrović.

„Ono čega smo se držali je financijska održivost i odgovornost prema državnom proračunu i to je bio maksimum koji smo mogli postići“, naglasio je.

Poštivati fiskalne i financijske mogućnosti

Radi se, dodao je, o alternativnom modelu koji ispunjava financijske mogućnosti, ali ne mijena koeficijente. Kazao je kako je u ovoj godini za plaće učitelja osigurano 500 milijuna kuna više, a Vladina ponuda o kojoj su razgovarali značila bi još dodatnih 320 milijuna.

„Od sindikata smo čuli želju za promjenom koeficijenata složenosti poslova. S obzirom da to nije predmet pregovaranja takav pristup nismo mogli prihvatiti, ali smo iznijeli alternativni pristup koji poboljšava materijali status učitelja i nastavnika u osnovnim i srednjim školama. Međutim, sindikatima to očito nije bilo dovoljno i odbili su naš prijedlog“, rekao je Aladrović.

Što se tiče štrajka, kaže kako on nije nešto što je ugodno Vladi, ali se moraju poštivati fiskalne i financijske mogućnosti.

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Josip Aladrović