Komemoracija na Kornatu kod kamenih križeva za 12 vatrogasaca

Hrvatska se danas prisjeća najveće tragedije u hrvatskom vatrogastvu kada je 30. kolovoza 2007. na Kornatu poginulo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog, a središnjoj komemoraciji kod kamenih križeva podignutih na otoku nazočio je uz obitelji stradalih i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

"Razgovarao sam danas s obiteljima stradalih vatrogasaca. Suosjećam s njihovom boli koju nije lako nositi. To je teret s kojim je teško živjeti", rekao je Božinović.

Upitan nije mogao komentirati pravosudni epilog u ovom slučaju, koji je trenutno pred Vrhovnim sudom.

"Što se tiče pravosudnog epiloga, kao što znate, nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, traje taj dugotrajni proces. Ja kao ministar i kao potpredsjednik Vlade ne mogu komentirati aktivne sudske postupke, a ovaj postupak je trenutno pred Vrhovnim sudom. Ono što nam u ovom trenutku preostaje je da vidimo epilog tog postupka, a što se tiče institucija, one su u svakom trenutku spremne djelovati ukoliko postoji bilo kakav nalog ili indicija od strane onih koji su za to nadležni", istaknuo je Božinović.

 Glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković rekao je kako je želja svih da se slična tragedija više nikada ne ponovi.

 "Želimo da se slična tragedija nikada ne dogodi, da se ne ponovi i da se naši heroji nikada ne zaborave. Ove godine isto smo imali jednog smrtno stradalog vatrogasca u Velikoj Gorici i teško nam je svima. Vidimo da je ovdje i ove godine velik broj vatrogasaca koji se zajedno s obiteljima odazvao da odamo počast našim herojima, našim junacima i sigurno ih nikada nećemo zaboraviti", dodao je  Tucaković.

Sustav poboljšan unazad 12 godina

Na pitanje novinara može li se nešto napraviti u vezi s poboljšanjem sustava jer se tijekom suđenja za Kornatsku tragediju moglo čuti da je vatrogascima pomoć prekasno pružena, Tucaković je kazao: "Meni je teško govoriti o tome. U to vrijeme sam bio županijski zapovjednik i mi moramo vjerovati našim institucijama da rade svoj posao".

Dodao je kako vjeruje da je sustav unazad 12 godina ipak poboljšan.

Vesna Puček Crvelin, kćer i sestra poginulog oca i sina Ante i Ivice Crvelina, koja je i sama vatrogaskinja, kazala je da je bol obitelji svake godine sve teža i teža.

"Osjećam se užasno. Istina se ne zna, to nas najviše boli. Bol je iz godine u godinu sve teža. Vjerujem da ćemo ipak jednog dana saznati što se točno ovdje dogodilo", izjavila je novinarima.

 Na Kornatu je danas bio i Ivan Golubić, predsjednik Vatrogasne zajednice grada Koprivnice.

 "Bio sam i na samom ispraćaju vatrogasaca u Šibeniku tako da sam uključen od samih početaka pa do današnjeg dana. I mi u struci se nadamo da ćemo doznati istinu. Vjerujem u pravdu koja je dostižna. Svaki puta kad dođemo, sumnja je sve veća i sve dublja i ne vjerujemo svemu što se priča, barem ja osobno", rekao je.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti