Komemorativni skup u povodu smrti dr. Juraja Njavre

U organizaciji Ministarstva obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnostMinistarstva zdravstva i socijalne skrbi i Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990. – 1991. održana je danas komemoracija u povodu smrti gospodina dr. Juraja Njavre , prvog ministra hrvatskih branitelja.

Izrazivši sućut obitelji Njavro potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Kosor podsjetila je da je dr. Njavro rođen 2. srpnja 1938. u Cerovici. U rodnom mjestu završio je osnovnu školu, gimnaziju u Dubrovniku, a diplomirao je u Zagrebu na Medicinskom fakultetu. Za vrijeme agresije na Republiku Hrvatsku dr. Juraj Njavro bio je zapovjednik Ratnog saniteta općine Vukovar i zbrinjavao ranjene, bolesne i nemoćne, brinući se o zdravstvenoj zaštiti hrvatskih branitelja i svih civila te posebno starih i nemoćnih u skloništima, za sve vrijeme razaranja grada Vukovara. U kolovozu 1992. izabran je za zastupnika u Hrvatski Sabor, ušao je u Vladu Republike Hrvatske na mjesto Ministra zdravstva, 1995. godine po drugi put je izabran za zastupnika u Hrvatski Sabor, početkom 1998. godine imenovan je Ministrom hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i tu je zadaću obnašao do početka 2000. godine, kad je po treći put izabran za zastupnika u Hrvatski Sabor. Bio je sudionik Domovinskog rata te je stekao čin stožernog brigadira. I nakon umirovljenja dr. Njavro obnašao je niz dužnosti u području skrbi za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji, te je bio član više udruga proizašlih iz Domovinskog rata, a do smrti je bio Predsjednik Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990. – 1991. Bio je član Programskog vijeća HRT-a.

Po okupaciji Vukovara, s dijelom hrvatskih branitelja i civila, zatočen je u srpskom koncentracijskom logoru u Srijemskoj Mitrovici i Beogradu.

Potpredsjednica Kosor kazala je da je dr. Njavro bio dobar čovjek, hrvatski branitelj, dragovoljac, liječnik, koji je prije svega ljubi Domovinu i svakog čovjeka. Nastavila je da su njegovim odlaskom svi koji su ga poznavali, cijenili i voljeli izgubili prijatelja, a tko je imao dr. Njavru za prijatelja imao je cijeli svijet. Govoreći o dr. Njavri istaknula je da je on bio Vukovarsko hrabro srce za kojim će tugovati tisuće branitelja, stalno će nam svima nedostajati, svakog dana i svakog sata sve više. Potpredsjednica se osvrnula i na svoje osobno prijateljstvo s dr. Njavrom i kao posebno važno istaknula je

njegovu želju za pomoć drugima te potrebu da uvijek svima bude pri ruci. Također rekla je da je najteže podnosio dječju patnju i nepravdu, te da se ljutio kad se umanjivao doprinos hrvatskih branitelja.

Potpredsjednica Vlade Kosor je naglasila da uz tugu treba osjećati i ponos zato što smo bili dio njegovog života. Na samom kraju opraštajući se s prijateljem, istaknula je: «Dragi Jure, jako smo te voljeli i cijenili, teško mi je vjerovati da se nećemo opet sresti, popiti kavu, da mi nećeš čestitati rođendan, da se nećemo zajedno smijati, ne mogu vjerovati, ali moram. Zato snivaj mirno duboko u našim mislima, nek ti je laka hrvatska zemlja i mirna ravnica koju ćemo ti čuvati, hrabro naše Vukovarsko srce».



Pisane vijesti