Konferencija o javno - privatnom partnerstvu

Primjenom modela javno - privatnog partnerstva (JPP) Hrvatska bi mogla riješiti niz svojih potreba za izgradnjom školskih, sportskih i infrastrukturnih objekata, rečeno je na današnjoj konferenciji o JPP-u u Hrvatskoj u organizaciji Agencije za promicanje izvoza i ulaganja (APIU).

ZAGREB, 12. ožujka 2007. (Hina) - Primjenom modela javno - privatnog partnerstva (JPP) Hrvatska bi mogla riješiti niz svojih potreba za izgradnjom školskih, sportskih i infrastrukturnih objekata, rečeno je na današnjoj konferenciji o JPP-u u Hrvatskoj u organizaciji Agencije za promicanje izvoza i ulaganja (APIU).

Teme konferencije, na kojoj sudjeluje nekoliko stotina predstavnika uglavnom javnog sektora, su pokretanje i pravni okvir javno - privatnog partnerstva, financiranje i primjerenost JPP-a te izučavanje konkretnih primjera.

JPP je posebno pogodan za zemlje s ograničenim proračunskim mogućnostima središnje države i jedinica lokalne samouprave, ocijenio je potpredsjednik Vlade Damir Polančec.

Tim modelom bi prema njegovu mišljenju jedinice lokalne samouprave mogle financirati izgradnju škola, sportskih i školskih dvorana i sličnih objekata, a primjena modela, kaže Polančec, nije isključena ni pri gradnji dvorana za Svjetsko prvenstvo u rukometu koje bi se 2009. godine trebalo održati u Hrvatskoj.

Isto tako, kaže Polančec, očekuje se veća upotreba JPP-a u gradnji bolnica, zatvora i sveučilišnih objekata.

JPP, čulo se na skupu, ubrzava gradnju objekata te je pojeftinjuje između 17 i 20 posto.

JPP je model ulaganja privatnog novca za stvaranje nekog javnog dobra ili pružanje javne usluge. Pojavio se početkom osamdesetih godina u Velikoj Britaniji davanjem koncesija za gradnju i korištenje infrastrukturnih objekata. Danas se koristi u svim područjima u kojima se pružaju javne usluge, izvode javni radovi ili koristi javno dobro.

U Hrvatskoj nema posebnog zakona koji specifično reguliraju JPP, no Sabor je u srpnju prošle godine donio Smjernice za primjenu ugovornih oblika JPP-a, a uz njih postoji Zakon o koncesijama i odredbe o koncesijama u drugim zakonima.

JPP je i dio Vladinog dokumenta Strateški okvir za razvoj 2006. - 2013., u kojem mu je dana značajna uloga u realizaciji infrastrukturnih projekata.

Također, pri APIU-u je osnovan Sektor za JPP, čiji su zadaci zasnivanje registra svih ugovora o JPP-u u Hrvatskoj, izučavanje i prijenos najbolje svjetske prakse JPP-a u Hrvatsku, nadgradnja zakonodavnog okvira i pomoć javnom sektoru u sklapanju ugovora o JPP-u.



Pisane vijesti