Konferencija za novinare potpredsjednika Vlade RH Damira Polančeca

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec kazao je danas kako misli da Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) ne stoji iza svog predsjednika Emila Tedeschija, s obzirom da je nakon njegovih javnih nastupa primio niz poziva od članova Izvršnog odbora HUP-a "koji se ograđuju od tih istupa".

Prenosimo s Hine:

Potpredsjednik Polančec: HUP ne stoji iza Tedeschijevih izjava ZAGREB, 25. travnja 2005. (Hina) - Potpredsjednik Vlade Damir Polančec kazao je danas kako misli da Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) ne stoji iza svog predsjednika Emila Tedeschija, s obzirom da je nakon njegovih javnih nastupa primio niz poziva od članova Izvršnog odbora HUP-a "koji se ograđuju od tih istupa".

Izvršni odbor HUP-a i većina njegovih članova, po mojim saznanjima, ne stoji iza tih istupa i izjava, kazao je Polančec na konferenciji za novinare.

Tedeschijeve izjave ocijenio je ishitrenima, a stavove nepotrebno ispolitiziranim u preizborno vrijeme, a drži da je to posljedica neiskustva Emila Tedeschija te njegove želje da se promovira "sada kada je dočekao da su svjetla reflektora uperena u njega".

Polančec je objasnio da je bio iznenađen kada je na press konferenciji nakon njegovog posjeta HUP-u Tedeschi govorio o stvarima o kojima nije uopće bilo riječi na samom sastanku, odnosno o potrebi reforme financiranja Hrvatske gospodarske komore (HGK) te protivljenju da ministri budu članovi nadzornih odbora.

Uloga HUP-a je, prema mišljenju Polančeca, da bude socijalni partner u kreiranju politike i odnosa gospodarskih i socijalnih partnera u sklopu Gospodarsko-socijalnog vijeća, zbog čega bi se i najviše trebao baviti nastojanjima da se potpisuje što više granskih kolektivnih ugovora i da o tome pregovara sa sindikalistima.

Pri izradi Nacionalnog sporazuma o politici plaća predstavnici HUP-a trebaju biti pregovarači sa sindikatima, a to bi, smatra Polančec, trebalo pomoći i većoj reprezentativnosti HUP-a. Naime, potpredsjednik Vlade je kazao kako ni njemu nije poznat podatak o tome koliko HUP ima članica, te koliko zaposlenih u Hrvatskoj predstavlja.

Komentirajući pak prošlotjedne kritike Vlade od strane predsjednika Stjepana Mesića, i Polančec je mišljenja kako su predsjednika krivo informirali njegovi savjetnici.

Naime, istaknuo je Polančec, makroekonomski pokazatelji idu u korist rada Vlade, a posebno ističe brži rast izvoza od uvoza, te podatak da je pokrivenost uvoza izvozom u prvom tromjesečju premašila 50 posto.

Povećanje pak nezaposlenosti na početku godine ocjenjuje normalnom sezonskom pojavom, a rast inflacije na rekordnih 3,9 posto na godišnjoj razini objašnjava rastom cijena nafte na svjetskom, pa tako i domaćem tržištu.



Pisane vijesti