Kongres Europske pučke stranke želi dati novi poticaj Europskom projektu

Petnaest predsjednika vlada zemalja članica EU i onih koji to još nisu, među kojima je i hrvatski premijer Ivo Sanader, te ukupno oko tisuću delegata sudjelovat će na 17. kongresu Europske pučke stranke (EPP), koji poslijepodne počinje u Rimu, a na kojemu će se izabrati novo stranačko vodstvo i proslaviti 30. obljetnica osnutka stranke.

RIM, 30. ožujka 2006. (Hina) - Petnaest predsjednika vlada zemalja članica EU i onih koji to još nisu, među kojima je i hrvatski premijer Ivo Sanader, te ukupno oko tisuću delegata sudjelovat će na 17. kongresu Europske pučke stranke (EPP), koji poslijepodne počinje u Rimu, a na kojemu će se izabrati novo stranačko vodstvo i proslaviti 30. obljetnica osnutka stranke.

Glavni je cilj Kongresa koji se održava pod sloganom "Naš cilj, vaša Europa", dati novi poticaj Europskom projektu i iznijeti prijedloge za nadvladavanje teškoća u kojima se EU našla nakon referendumskog neuspjeha Europskog ustava u Francuskoj i Nizozemskoj.

Prvu plenarnu sjednicu otvorit će izlaganjima glavni tajnik EPP-a Antonio Lopez Isturiz i predsjednik Parlamentarne frakcije EPP-ED u Europskom parlamentu Hans-Gert Poettering.

Delegatima će se potom obratiti domaćin skupa talijanski premijer Silvio Berlusconi, predsjednik EPP-a Wilfried Martens, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso te predsjednik Europskog vijeća i austrijski kancelar Wolfgang Schuessel.

Nakon njih govorit će i ostali predsjednici vlada zemalja članica EU nazočni na skupu, a o potrebi što skorijeg završetka pregovora između EU i Hrvatske o punopravnom članstvu skupu će se obratiti i hrvatski premijer Ivo Sanader.

Istodobno s održavanjem prve plenarne sjednice trajat će i izbori za novog predsjednika europskih pučana, čije će ime biti objavljeno na kraju prvoga radnog dana dvodnevnog kongresa.

Hrvatskog premijera Sanadera zajedno s kolegama iz drugih zemalja te ostalim vođama izaslanstava na kongresu EPP-a tijekom prijepodneva na zajedničku audijenciju primio je papa Benedikt XVI.

Premijer Sanader u Rim je stigao u srijedu i sudjelovao na studijskim danima EPP-a održanim uoči početka kongresa.

"Proces ujedinjenja Europe još nije zaključen. Hrvatska još nije članica EU koja se treba proširiti i na zemlje jugoistoka Europe, kada one zadovolje kriterije", rekao je Sanader u govoru na studijskim danima.

Hrvatski premijer naglasio je potrebu da se ubrza ulazak Hrvatske u EU u kojoj se ne smiju stvarati granice proširenju.

Tijekom poslijepodneva u srijedu Sanader je posjetio i Hrvatski zavod sv. Jeronima u Rimu a imao je i nekoliko sastanaka, s Poetteringom i koordinatoricom Odbora za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta Doris Pack te s predsjednikom EPP-a Martensom.

Hrvatska bi na kongresu EPP-a trebala predložiti usvajanje Rezolucije o potrebi ubrzavanja procesa svojeg ulaska u EU, a nacrt rezolucije su supotpisale pučke stranke iz Španjolske, Austrije, Slovenije i Slovačke.



Pisane vijesti