Kroz Mehanizme integriranih teritorijalnih ulaganja na raspolaganju 345 milijuna eura, proširenje na još pet gradova

Ministar regionalnog razvoja i EU fondova Marko Pavić rekao je u četvrtak da je kroz Mehanizme integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) Hrvatskoj na raspolaganju 345 milijuna eura za Zagreb, Osijek, Rijeku, Split Zadar, Slavonski Brod i Pulu, a planirano je ITU mrežu proširiti za još pet gradova.

Na otvorenju radionice Europske komisije "Održivo urbano ulaganje za održivi urbani razvoj" ministar Pavić je podsjetio da dvije trećine europskog stanovništva živi u gradovima; gradovi su izvor gospodarskih, okolišnih i društvenih izazova, ali predstavljaju i rješenja za izazove, dodao je.

Izazov je kako postići da integrirana teritorijalna ulaganja stvarno budu integrirana, odnosno da mehanizam ITU, koji spušta sredstva na jedinice lokalne i regionalne samouprave, na najbolji mogući način bude integrativni faktor regija, povezivanja područja, izgradnje infrastrukture i poticanja zapošljavanja, rekao je ministar Pavić.

Najavio je kako će u slijedećoj EU financijskoj omotnici za ITU mehanizme biti alocirano šest posto, umjesto dosadašnjih pet posto sredstava, iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Podsjetio je da je Hrvatska u zadnje tri godine u mandatu ove Vlade značajno podigla postotak privlačenje EU sredstva.

"Krenuli smo s devet posto ugovorenih sredstava 2016. godine, a došli na 73 posto, ove godine. Sada predstoji pravi dio, a to je provedba, plaćanje i certificiranje", dodao je.

EU fondovi generatori razvoja Hrvatske

Ističe kako je ključno da su zadnjih godinu, dvije EU fondovi generatori razvoja Hrvatske.

"Nismo bez razloga osigurali rast BDP-a 3,9 posto u prvom kvartalu i 3,1 posto u prvih šest mjeseci, investicije kroz EU fondove razvijaju Hrvatsku. Kada idem po terenu vidim da župani, gradonačelnici i načelnici upravo ITU mehanizme vide kao dodanu vrijednost razvoja njihovih područja", poručio je ministar Pavić.

Direktorica u DG REGIO Vittoria Alliata di Villafranca ocijenila je da je sedam hrvatskih urbanih aglomeracija do sada bilo uspješno u privlačenju sredstava EU fondova. No, dodala je, osim još veće uspješnosti privlačenja, bitno je i da imaju dugoročnu viziju razvoja svojih gradova, razmisle o problemima
s kojima se suočavaju, i na temelju toga naprave razvojnu strategiju.

Osječka dogradonačelnica Žana Gamoš rekla je da u ovome trenutku grad Osijek provodi projekte vrijedne 87 milijuna eura, od čega je 67,5 milijuna eura sufinancirano iz EU fondova.

Kada je riječ o ITU mehanizmu osječka urbana aglomeracija koristi omotnicu vrijednu 40 milijuna eura, koji su usmjereni na održivi urbani razvoj, a riječ je o projektima poduzetničke infrastrukture, javnoga prometa, razvoj kulturne baštine, te projektima socijalnih usluga i obrazovanja, kazala je Gamoš.

Na dvodnevnom skupu u Osijeku razmijenit će se iskustva u korištenju ITU mehanizama, kako bi se što bolje pripremili za iduće EU programsko razdoblje od 2021. do 2027. godine te osigurali nova sredstva za razvojne projekte, koji će osigurati budući razvoj ovoga područja, dodala je.

Dvodnevna radionica u Osijeku okupila je predstavnike nacionalnih i lokalnih vlasti iz Hrvatske, Bugarske i Rumunjske, kao i kreatore politika i stručnjake iz zemalja članica EU, koji će razgovarati o urbanom razvoju.

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Marko Pavić