Krstičević: Hrvatska ide u nabavu novih vojnih zrakoplova

"Hrvatska će transparentno zatvoriti proces nabave vojnih zrakoplova iz Izraela i krenuti u novi proces u cilju da dobije kvalitetan višenamjenski borbeni zrakoplov koji joj je potreban za nadzor zračnog prostora", izjavio je danas potpredsjednik vlade i ministar obrane Damir Krstičević nakon sastanka s poljskim kolegom Mariuszom Błaszczakom.

Ponovio je da su predstavnici Države Izrael prije nekoliko dana u Zagrebu objasnili da nisu uspjeli dobiti konačno odobrenje Sjedinjenih Država za prodaju zrakoplova F-16 Barak Hrvatskoj, iako su imali njihovo predodobrenje za taj posao te da su svu odgovornost preuzeli na sebe.

"Ponovili su da je cijeli proces s hrvatske strane bio iznimno profesionalan i otvoren i da su ljudi u Hrvatskoj pokazali visoku razinu odgovornosti te da smo u procesu postavili sva potrebna pitanja dobili sva potrebna jamstva", kazao je ministar Krstičević.

"I Sjedinjene Države, kao naš strateški partner u području obrane od početka naglašavaju, pa i u zadnjem priopćenju, da su davale punu potporu hrvatskoj akviziciji aviona F-16 iz Države Izrael", dodao je.

Kazao je da će Hrvatska pokrenuti novi proces nabave vojnih zrakoplova.

"Transparentno ćemo zatvoriti taj proces i sa svim ovim iskustvom, sa svim ovim dodatnim znanjem, krenuti u novi proces koji će biti najbolji, s ciljem da Hrvatska dobije kvalitetan višenamjenski borbeni zrakoplov koji joj je potreban i osigura nadzor svog zračnog prostora. Ova vlada će sigurno učiniti sve da se to i dogodi", kazao je.  

Hrvatska i Poljska potpisale novi sporazum o obrambenoj suradnji 

Ministar Krstičević je s poljskim kolegom potpisao novi sporazum o obrambenoj suradnji između dviju zemalja.

Okvirni sporazum između Vlade RH i Vlade Republike Poljske o obostranoj obrambenoj suradnji ojačat će postojeći pravni okvir za suradnju između dviju država te zamijeniti postojeći Sporazum o suradnji na području obrane iz 1998. godine.

„Nastavljamo jačanje Hrvatske vojske. Nema jake vojske bez prijatelja i saveznika, a Poljska je važan strateški partner i blizak saveznik Republici Hrvatskoj. Drago mi je što sam danas s poljskim ministrom potpisao Sporazum o obrambenoj suradnji između Hrvatske i Poljske, nakon dvadeset godina”, rekao je Krstičević.

„Cilj sporazuma je unaprjeđenje vojne suradnje kako bismo se mogli zajedno nositi sa sigurnosnim izazovima na području cijele Europe“, dodao je.

„Ovo je važan dokaz intenziviranja bilateralne suradnje Hrvatske i Poljske, s kojom dijelimo slične interese i vanjskopolitičke ciljeve u raznim područjima, a naš zajednički cilj je jačanje NATO saveza i Europske unije”, naglasio je.

Ministar je podsjetio kako pripadnici Hrvatske vojske zajedno s poljskim vojnicima sudjeluju u NATO-ovoj aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj, čime Hrvatska pokazuje solidarnost unutar NATO-a, kao i prijateljstvo s Poljskom.

Najavio je da će poljski vojnici ove godine sudjelovati na vojnim vježbama u Hrvatskoj, što će biti još jedna potvrda suradnje dviju vojski. Riječ je o vježbi „Immediate Response” u 6. mjesecu te vježbi „Udar” u 9. mjesecu.

Također, izrazio je nadu da će se i Poljska pridružiti NATO-ovom centru u Zemuniku za obuku helikopterskih posada za provedbu zadaća specijalnih zračnih snaga. Sporazum o razumijevanju o uspostavi tog centra potpisali su ministri obrane Bugarske, Hrvatske, Mađarske i Slovenije prije dva mjeseca u sjedištu NATO-a Bruxellesu.

Program MSAP (Multinational Special Aviation Program) ima za cilj obučiti posade višenamjenskog helikoptera koje su određene za specijalne zračne operacije, kroz teoretsku i višetjednu letačku obuku za provedbu nekonvencionalnih zadaća specijalnih zračnih snaga. Sjedište centra bit će u 93. zrakoplovnoj bazi HRZ-a u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku Donjem, a početak funkcioniranja centra očekuje se ove godine.

Poljski ministar podržao je tu inicijativu. „Razgovarali smo o suradnji naših specijalnih snaga i vojne policije te o vojno-tehničkoj i suradnji na području izobrazbe odnosno o razmjeni kadeta i časnika, kao i o suradnji naših obrambenih industrija“, rekao je ministar Krstičević, istaknuvši da je hrvatska tvrtka dobila ugovor za isporuku dijelova za jurišnu pušku "Grot" Poljskoj.

„To je potvrda naše suradnje i potvrda da se hrvatska obrambena industrija razvija na pravi način, kao i da imamo vrhunske tvrtke s vrhunskim proizvodima koji su prepoznati i od strane poljskih kolega“, kazao je, dodavši kako je u planu i poslovna konferencija obrambenih industrija s ciljem jačanja suradnje i na tom području.

(HINA, Vlada)

Pisane vijesti | Damir Krstičević