Krstičević: Ponosan sam što su kadeti dobili beretke na Kninskoj tvrđavi, simbolu pobjede

Uoči svečane prisege kadeta 17. naraštaja, u subotu je na Kninskoj tvrđavi održana dodjela beretki kadetima, a potpredsjednik Vlade ministar obrane Damir Krstičević rekao je kako je ponosan što je svečanost održana na Kninskoj tvrđavi, simbolu hrvatske pobjede, priopćeno  je iz Ministarstva obrane RH.
 

Svečana ceremonija počela je postrojavanjem kadeta Hrvatske vojske na Kninskoj tvrđavi, gdje je uz intoniranje himne podignuta na jarbol hrvatska zastava, točno u vrijeme kada je 1995. podignuta u pobjedničkoj vojno redarstvenoj operaciji Oluja, dodaje se.
 
Potom su beretke kadetima na Kninskoj tvrđavi uručili  ministar Krstičević, načelnik Glavnog stožera HH-a general zbora Mirko Šundov, zamjenik načelnika Glavnog stožera general pukovnik Drago Matanović, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ general bojnik Mate Pađen, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, gradonačelnik Knina Marko Jelić, načelnik Centra vojnih škola „Petar Zrinki“ brigadir Damir Stručić i zapovjednik Kadetske bojne satnik Hrvoje Šimleša, priopćeno je iz MORH-a.
 
Krstičević: Kadeti su posebno povezani s vrijednostima Domovinskog rata - Kninom i Vukovarom
 
"Ovu današnju svečanost počeli smo u 9 sati i 44 minute kada je prije 24 godine, u povodu Oluje hrvatski barjak podignut na Kninskoj tvrđavi. Našim kadetima, koji su budućnost HV-a pokazujemo što su prave vrijednosti, vrijednosti Domovinskog rata. Kadeti prisegu polažu u Kninu, a prvi časnički čin dobivaju u Vukovaru, herojskom gradu. Preko školovanja kadeta povezali smo simbole Domovinskog rata, Knin, simbol pobjede i Vukovar, grad heroj", rekao je Krstičević.
 
I načelnik Glavnog stožera HV-a general Mirko Šundov izrazio je zadovoljstvo što se dodjela beretki održava upravo na Kninskoj tvrđavi i kazao kako zahvaljujući ovim mladim ljudima, vjeruje u sjajnu budućnost Hrvatske vojske. Dodao je da je  ponosan što je Hrvatskoj vojsci vraćen sjaj i ugled kakav je imala za vrijeme Domovinskog rata.
 
Načelnik Glavnog stožera OS RH zahvalio je ministru Krstičeviću na potpori i naporima koje ulaže u jačanje hrvatskih Oružanih snaga, navode iz MORH-a.
 
Kadetkinja Ana Đermati, polaznica sveučilišnog studijskog programa “Vojno vođenje i upravljanje" izjavila je kako je neponovljiv osjećaj primiti beretku na Kninskoj tvrđavi, simbolu pobjede u Domovinskom ratu od najviših predstavnika hrvatske Vlade i Hrvatske vojske, a ponajprije od hrvatskih branitelja.
 
Kadet Ivan Trlin, također polaznik sveučilišnog studijskog programa “Vojno vođenje i upravljanje” rekao je da je tražio zanimljiv, atraktivan i dinamičan studijski program i pronašao ga na Hrvatskom vojnom učilištu.
 
"Također tu je prisutna i jedna velika doza domoljublja. Naime otac mi je hrvatski ratni vojni invalid i on i njegov ratni put mi je bila nit vodilja. Osjećam da svaka mlada osoba treba na neki način dati svoj doprinos svojoj domovini. Knin je simbol hrvatske slobode i pobjede u Domovinskom ratu i kad vam na tom mjestu ministar obrane uruči beretku, ne postoje riječi koje mogu opisati taj osjećaj”, rekao je kadet Trlin.
 
Nakon dodjele beretki, kadeti HV-a na stadionu NK Dinara u Kninu položili su svečanu prisegu, priopćiio je MORH.

Izvor: Hina

Pisane vijesti | Obrana i vojska | Damir Krstičević