Krstičević: U ovoj godini vojska će ispuniti tri prioritetna cilja

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je na svečanosti u povodu imenovanja Trga Hrvatske vojske i Prilaza Zbora narodne garde unutar kompleksa MORH-a i HV-a da su ove godine ispred Hrvatske vojske tri cilja - ustrojavanje središta za borbenog vođu u Udbini, vraćanje vojske u Pulu te osnutak središta za besposadne zrakoplavne sustave i zapovjedništva za kibernetički prostor.

U povodu Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH), ministar Krstičević rekao je odgovarajući na pitanja novinara da je zadaća HV-a razvijati nove spospobnosti, svakoga dana biti jači i brinuti se o ljudima "jer je vojnik čovjek najvrjedniji dio obrambenog sustava".

Tom je prilikom Krstičević najavio da su do kraja godine pred HV-om tri cilja.

Ustrojavanje središta za borbenog vođu

Prvi je ustrojavanje središta za borbenog vođu po uzoru na negdašnje Gardijsko središte za specijalističku obuku dočasnika “Damir Tomljanović Gavran” u Šepurinama.

"U rujnu ćemo otvoriti jedno takvo središte u Udbini, dok je drugi prioritet vraćanje vojske u Pulu i formiranje središta za besposadne zrakoplovne sustave", rekao je i dodao da je treći prioritet osnutak zapovjedništva za kibernetički prostor.

Na pitanje novinara ne bi li ovogodišnji prioritet trebala biti i nabava borbenih zrakoplova, Krstičević je odgovorio da je Ministarstvo obrane u fazi pripreme drugog pokušaja nabave te kako je važno da je Vlada odlučna riješiti to strateško pitanje.

Modernizacija i opremanje HV-a

Načelnik Glavnog stožera OSRH Mirko Šundov je rekao da je vojska spremna "izvršavati sve zadaće koje ima po Ustavu i zakonima" te da će uvijek pomagati svojem narodu kada mu pomoć zatreba.

"Najvrjednije što vojska ima su naši ljudi, koji daju veliki doprinos tome što je vojska ovakva kakva jest", istaknuo je Šundov i dodao da će vojska zbog modernizacije i opremanja biti još spremnija za izvršavanje zadaća.

Zamjenik predsjedatelja Vojnog odbora NATO-saveza general Steven Shepro izjavio je novinarima da se ove godine obilježava deseta obljetnica ulaska Hrvatske u taj savez te sedamdeseta obljetnica tog saveza.

"Hrvatska se pridružila NATO-savezu zbog sigurnosti i stabilnosti, a sada pruža, odnosno pomaže širenju sigurnosti i stabilnosti kao dio saveza 29 država", izjavio je Shepro i dodao da je članstvo u NATO-savezu važno te da je Hrvatska dobar prijatelj tog saveza.

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Damir Krstičević