Krstičević: Vojska spremna pomoći policiji u zaštiti granica

Hrvatska vojska (HV) spremna je pomoći policiji u zaštiti hrvatskih granica, uslijed najave novog migrantskog vala i kritične situacije koja se događa na grčko-turskoj granici, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

"HV je spremna pomoći našoj policiji ako bude potrebe, ako su nove okolnosti naša je zadaća da granica bude sigurna i da štitimo naše nacionalne interese. Naložio sam načelniku Glavnog stožera da pripremi sve potrebne planove, mi smo spremni", rekao je Krstičević novinarima na svečanosti u povodu imenovanja Roberta Hranja za novog načelnika Glavnog stožera OS RH.

Vojska ima operativne planove za pomoć policiji u zaštiti granica

Komentirajući ocjenu predsjednika Republike Zorana Milanovića da procedure za postupanje s migrantima na granici nisu dorečene, poručio je da će se to ispraviti.

HV dosad nije zajedno s policijom osiguravao granice, osim u doba Domovinskog rata. Oko toga ima dosta pravila i procedura, ali ako bude potrebe, uz razgovor i komunikaciju sve potrebno će se napraviti, ustvrdio je Krstičević.

"Uvijek ćemo u postupanju voditi računa da pazimo na sigurnost hrvatskih vojnika i svih drugih, prema tome i migranata. Znamo se mi ponašati prema pravilima", kazao je.

Načelnik Glavnog stožera OS RH viceadmiral Robert Hranj potvrdio je da vojska već dulje vrijeme ima operativne planove u slučaju da treba pomoći policiji u zaštiti hrvatskih granica.

"U skladu sa sadašnjim zakonskim odredbama, HV može pomoći hrvatskoj policiji kada MUP to zatraži i kada dobijemo odgovarajuće zapovjedi o potpornoj ulozi", rekao je Hranj.

Pojasnio je da potporna uloga vojske može biti vrlo široka - od logistike, prehrane i prijevoza do medicinske pomoći, a moglo bi se angažirati oko 2500 vojnika.

No, treba dodatno doraditi odluku hoće li se vojnicima davati određene ovlasti, jer vojnici nemaju policijske ovlasti.  "Nemaju ovlasti postupanja prema civilima u doba mira. To je isključiva nadležnost i ovlast policije", napominje Hranj.

Krstičević je također ocijenio da je suradnja s predsjednikom Milanovićem dobra. "Imamo odgovornost za jačanje HV-a, tako da mogu biti zadovoljan. Razgovaramo i komuniciramo, tu je i predsjednik Vlade. Svaki od nas ima neku odgovornost i drago mi je da se svi ponašamo odgovorno, vjerujem da će takva suradnja biti i ubuduće", istaknuo je Krstičević.

Krstičević: HV treba povući iz Afganistana uz proceduru i razgovor s partnerima

Potpredsjednik Vlade slaže se da HV treba povući iz mirovne misije u Afganistanu.

"I ja sam za to da se povučemo iz Afganistana, jasno, uz proceduru i razgovor s partnerima i saveznicima", rekao je Krstičević, dodavši kako je s Hranjem bio u Afganistanu u prosincu pa su dobro upoznati sa situacijom u toj zemlji.

"Pratimo situaciju, stalno se mijenja. Mi smo i tada zaključili da treba povući hrvatske vojnike", naglasio je Krstičević, no nije precizirao kako će se to dogoditi.

"Treba staviti sve opcije na stol i napraviti analize te na razini države donijeti takvu odluku, ne bih želio sada špekulirati", kazao je ministar.

Nova rotacija kontingenta HV-a ipak će otići u Afganistan, za što postoji politička odluka Sabora i naredba predsjednika Republike.

"HV se pripremio, kontingent odlazi u petak, kada je svečani ispraćaj. Za sve ostalo ćemo javnost pravovremeno obavijestiti", zaključio je Krstičević.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Damir Krstičević