Kujundžić: Danas je veledrogerijama uplaćeno 300 milijuna kuna

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je danas kako je jutros veledrogerijama isplaćeno 300 milijuna kuna duga za isporučene lijekove, od ukupno 500 milijuna koliko bi im trebalo biti uplaćeno do kraja godine.

Kujundžić, koji sudjeluje na kongresu poslodavaca u zdravstvu u Opatiji, naveo je kako ukupne obveze zdravstvenog sustava u ovom trenutku iznose 8,49 milijardi kuna. Protom su obveze državnih bolnica (KBC, kliničke bolnice) 3,79 milijardi kuna, općih bolnica i ostalih 3,25 milijardi te HZZO-a 1,9 milijardi kuna.

Govoreći o financijskoj održivosti zdravstvenog sustava, ministar Kujundžić je istaknuo da treba smanjiti troškove unutar sustava ali i povećati prihode, bilo kroz povećanje cijena cigareta i alkohola bilo kroz povećanje cijene dopunskog osiguranja.

"Osobno ne zagovaram ni jedan model, mislim da bi trebalo uporabiti više modela te oko toga postići politički konsenzus jer dugoročno gledano bez povećanja prihodovne strane imat ćemo i dalje ozbiljne probleme", rekao je Kujundžić.

Upozorio je kako je teško sa 800 eura po stanovniku pratiti vrhunsku medicinu sa zemljama koje za zdravstvo izdvajaju puno više od Hrvatske. Prosjek zemalja EU-a iznosi više od 3000 eura, a u Hrvatskoj je svega 750 eura po stanovniku. 

"Meni se činilo da je najbezbolnije istodobno raditi prevenciju i osigurati sredstava kroz cigarete i alkohol, ali interesi drugih ministarstava i lobija u ovom trenutku nisu na to spremni", zaključio je ministar.

Izvor: Hina / Vlada 

Pisane vijesti | Milan Kujundžić