Kujundžić za HTV: Pacijenti u Hrvatskoj neće ostati bez liječnika

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u središnjem Dnevniku HRT-a da su pregovori Vlade i Sindikata zdravstva trajali dugo te da su bili maksimalno korektni, s uvažavanjem obiju strana.

"Vlada i premijer pokazali su razumijevanje da je potrebno povećati plaće djelatnicima u zdravstvu jer rade puno, teško, odgovorno i stresno. Sindikati su uvažavali da novaca osim za plaće moramo imati i za lijekove, odnosno za pacijente. Našli smo se na mogućem", rekao je.

Plaće neće rasti svima isto

"Ne radi se o nikakvoj uravnilovci. Jedni će dobiti samo 3%, a drugi ovisno o složenosti, odgovornosti, izloženosti riziku, infekciji - dobit će više. U prosjeku je to oko 7%, što je na godišnjoj razini 400 milijuna. To je velika brojka, ali smo na sreću nekako našli način i ova Vlada će to ispoštovati", kazao je. 

Na pitanje može li ovaj dogovor smanjiti odlazak liječnika i medicinskih sestara u inozemstvo, Kujundžić je rekao: "Po samoj količini novca ne može se smanjiti njihov odlazak. No po pokazivanju poštovanja Vlade prema onima koji rade i koji nose taj teret, mnogi oni koji su razmišljali o odlasku, da će ostati".

Iz godine u godinu sve više liječnika i sestara

Ministar Kujundžić rekao je da pacijenti u Hrvatskoj neće ostati bez liječnika. "Mi iz godine u godinu imamo sve više liječnika i sestara. Ne želim reći da ih imamo viška. Nemamo ih još dovoljno u odnosu na ono što su standardi suvremene medicine. Sad ih imamo više nego prije 5, 10 ili 20 godina. No medicina se razvija na svoj način - kako po potrebi ljudskih resursa, tako i po potrebi financijskih, odnosno lijekova. Ova
Vlada je nalazila rješenja i plaćajući specijalizacije što iz EU fondova, što iz proračuna, potičući mlade ljude da idu u mjesta kao što je Dubrovnik ili Virovitica. Lokalne zajednice na tome tragu također rade, odnosno daju osjetno veće plaće", kazao je ministar zdravstva.

Izvor: HTV / Vlada



Pisane vijesti | Milan Kujundžić