Kuščević: Ravnomjerni regionalni razvoj temeljna je politika Vlade, teritorijalni sustav će se optimizirati

Ministar uprave Lovro Kuščević danas je u Rugvici, nakon godišnje skupštine Udruge općina u Republici Hrvatskoj,  kao temeljnu politiku Vlade naveo ravnomjerni regionalni razvoj RH, u što je lani uloženo više od 2,1 milijardi kuna. Izrazio je uvjerenje da će sigurno doći do spajanja općina te smanjenja ili povećanja pojedinih općina. Kazao je da će se za godinu i pol dana izaći sa stručnim, a u idućem mandatu i s konkretnim rješenjima.

U realizaciji ravnomjernoga razvoja Vladi su strateški partneri Zajednica županija te udruge općina i gradova. Ministar uprave istaknuo je zadovoljstvo suradnjom s Vladom koje su izrazili općinski načelnici na skupu u Rugvici.

"Prošle godine smo fiskalnom politikom više od 2,1 milijardi kuna državnih sredstava prepustili općinama i gradovima. U tijeku su novi procesi stvarne, funkcionalne decentralizacije, a općine, gradovi i županije ostat će strateški partneri Vlade da bi stvorili ravnomjerne uvjete za razvoj", poručio je.

Upitan kada je Vlada načinila ozbiljnu znanstvenu studiju o učinkovitosti tog sustava, ministar Kuščević je odgovorio kako, nažalost, nijedna vlada do sada sustavno nije pristupila teritorijalnom sustavu Hrvatske.

Sasvim sigurno će biti spajanja općina, smanjenja ili povećanja njihovih ovlasti

"Ovo je prva Vlada koja se s tim suočila. Ministarstvo uprave je u realizaciji projekta koji se zove optimizacija jedinica lokalne i regionalne samouprave, projektu vrijednom više od 20 milijuna kuna. Iz EU fondova je financiran s 85 posto sredstava", rekao je ministar te najavio kako će sasvim sigurno biti spajanja općina i smanjenja ili povećanja ovlasti pojedinih općina, o čemu će se više znati za godinu i pol.

Cilj je projekta, ističe, napraviti analize i vidjeti kako se obavljaju procesi i s koliko se sredstava raspolaže. Rezultat studije bit će stručna analiza i prijedlog optimizacije.

"Očekujemo da ćemo za godinu i pol imati konkretno stručno rješenje kao podlogu za sveobuhvatnu raspravu, a nakon toga možemo učiniti korake. Mislim kako je realno da ćemo u idućem mandatu izaći sa rješenjem", dodao je ministar.

O spaljivanju "krnje" u Kaštel Sućurcu: Nulta stopa tolerancije na govor mržnje, ali to su ipak maškare 

Komentirao je  i osvrt Milorada Pupovca na spaljivanje "krnje" u Kaštel Sućurcu: "Državni vrh ima nultu stopu tolerancije na bilo kakav govor mržnje. A ovo su maškare, prepustimo maškare maškarama", odgovorio je na novinarski upit dopušta li državni vrh atmosferu mržnje.

Na upit o mogućem izlasku SDSS-a iz vladajuće koalicije i posljedicama na većinu u Hrvatskome saboru, ministar Kuščević ustvrdio je da je vladajuća koalicija stabilna.

"Većina u Saboru je čvrsta i stabilna, ne vjerujem da će jedan 'krnje' tu koaliciju poremetiti", poručio je.

U vezi s nedavnim slučajem na Pagu, gdje je otac s terase bacio svoju djecu, teško ih ozlijedivši, ministar Kuščević je kazao kako treba dobro analizirati sve aspekte. Smatra da netko treba za to odgovarati, pri čemu ne vidi razloga za smjenu ministrice socijalne politike Nade Murganić.

"Ne mogu znati tko je zakazao u sustavu, no sasvim sigurno je netko zakazao", zaključio je.

Izvor: Hina / Vlada RH

Pisane vijesti | Lovro Kuščević