Mađarska za ubrzanu ratifikaciju ulaska RH u NATO

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/madarska_za_ubrzanu_ratifikaciju_ulaska_rh_u_nato.jpg

BUDIMPEŠTA, 8. travnja 2008. (Hina) - Mađarska ne samo da će biti među prvim zemljama koje će ratificirati hrvatski ulazak u NATO, već će predložiti glavnom tajniku NATO-a da se ubrza procedura ratifikacije među svim zemljama članicama, rekao je u utorak u Budimpešti mađarski premijer Ferenc Gyurcsany nakon razgovora s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, koji boravi u jednodnevnom službenom posjetu Mađarskoj.

"Mađarska će biti među prvim zemljama koje će ratificirati ulazak Hrvatske u NATO, ali učinit ćemo i više. Poduprijet ćemo naše hrvatske prijatelje da se proces ratifikacije ubrza kako bi Hrvatska bila primljena u NATO na summitu u Strasbourgu, kada se obilježava šezdeseta godišnjica vojnog saveza", rekao je u Ferenc Gyurcsany.

Premijer Sanader, u čijoj pratnji su bili i ministri Božidar Kalmeta i Božo Biškupić, ocijenio je razgovor sa svojim domaćinom premijerom Gyurcsanijem izuzetno uspješnim i izrazio nadu da će Hrvatska postati punopravna članica NATO-a u Strasbourgu.

"Nastavljamo i s pregovorima s Europskom unijom uz novi zamah i polet. Posebno cijenimo mađarsku jasnu potporu Hrvatskoj", rekao je Sanader.

"Prvo želimo izraziti čestitke Hrvatskoj, koja se danas ovdje može pozdraviti kao zemlja koja će 2009. postati članicom NATO-a, a tijekom 2009. može završiti i pregovore s EU-om, kako bi vrlo brzo nakon toga, 2010. godine mogli reći da je 'dobrodošla u klub'", kazao je Gyurcsany.

Sanader i Gyurcsany najviše su razgovarali u gospodarskoj suradnji, energetskom povezivanju dviju zemalja, kako ne bi bile ovisne o drugima. "Želimo smanjiti ovisnost od ruskog plina, pa će do 2010. biti završen plinovod od Pečuha do Osijeka. Na području prometa Hrvatska je brža i moramo im čestitati na tome", rekao je mađarski premijer.

Gyurcsany tvrdi da je Hrvatska brža i u realizaciji projekata vezanih za modernizaciju željeznica, ali da će i Mađari završiti najveći dio posla do 2010. godine. Sanader je najavio da će vrlo brzo biti donijeta odluka o lokaciji za terminal za ukapljani plin i da se može očekivati suradnja između INA-e i MOL-a.

"Postoji i prijedlog o mogućim zamjenama dionica te dvije velike kompanije, tako da MOL dobije još više dionica, ali i INA dionice MOL-a", kazao je hrvatski premijer. "Nema cijene za energetsku neovisnost", konstatirao je Sanader i rekao da je to jedan od prioriteta njegove vlade.

Mađarski premijer nastavlja razgovore sa Sanaderom i za vrijeme radnog ručka. Nakon toga će Sanader imati razgovor s predsjednicom mađarskog parlamenta Katalin Szili i položit će vijenac na Spomenik mađarskim herojima na Trgu heroja. Na kraju službenog posjeta Mađarskoj Sanader će u zgradi hrvatskog veleposlanstva u Budimpešti razgovarati s predstavnicima Hrvata u Mađarskoj i nakon toga otputovati u Zagreb.



Pisane vijesti