Malenica: Digitalizacijom do objave svih sudskih odluka i učinkovitosti pravosuđa

Digitalni alati više nisu samo mogućnost, već standard, poručio je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, istaknuvši kako će digitalizacija pridonijeti donošenju IT rješenja za objavu svih sudskih odluka te povećati učinkovitost i transparentnost pravosuđa.

"Ministarstvo pravosuđa i uprave promjene provodi u tri smjera: zakonodavnom, organizacijskom i razvojnom. Digitalizacija pravosuđa dio je razvojnih promjena kojima je cilj povećati učinkovitost i transparentnost pravosuđa. Ovaj projekt dodana je vrijednost našem pravosudnom sustavu jer će predložiti IT rješenje za objavu svih sudskih odluka”, izjavio je Malenica.

Njegovu izjavu priopćenjem je prenijelo Ministarstvo pravosuđa s održane konferencije "Digitalno kao zadano-optimizacija učinkovitosti i kvalitete pravosudnih usluga i transparentnost sudskih odluka", na kojem je predstavljen europski projekt "Digital by default".

Posljednjih godina u digitalizaciju pravosuđa uloženo preko dvije milijarde kuna

Ministar je podsjetio kako je posljednjih godina u području digitalizacije pravosuđa uloženo preko dvije milijarde kuna, tijekom ove godine uveden je sustav e-Komunikacija u upravnu granu sudovanja, a u kaznenu posljednjim izmjenama Zakona o kaznenom postupku.

Time je, naglasio je, omogućena kvalitetnija, učinkovitija i brža komunikacija u sudskim postupcima, a važan iskorak vidi i u najavljenom uvođenju tonskog snimanja sudskih rasprava s kojih nije isključena javnost, što će, uvjeren je, nedvojbeno dovesti do ubrzanja postupka i povećanja učinkovitosti.

Iz Ministarstva su ustvrdili kako je internetska objava sudskih odluka u skladu s nacionalnim pravom te EU i međunarodnim standardima o ljudskim pravima, da će povećati transparentnost i dosljednost sudskih odluka u Hrvatskoj te u konačnici i povećati povjerenje javnosti u pravosuđe.

Prednosti digitalne tehnologije za učinkovitije pravosuđe

Predstavnici Europske komisije na ovoj su konferenciji naglasili kako ovim projektom žele iskoristiti prednosti digitalne tehnologije, istovremeno minimizirajući uključene rizike i osiguravajući da tehnologija ostane usmjerena na čovjeka za transparentnije i učinkovitije pravosuđe.

Projekt "Digital by default" sufinanciran je sredstvima Instrumenta za tehničku potporu (TSI) i Vijeća Europe, a cilj mu je razviti metodologiju i definirati specifikaciju za razvoj IT rješenja za anonimizaciju i objavu sudskih odluka te proširenje korisnika sustava e-Komunikacije.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Ivan Malenica