Predsjednik Vlade Andrej Plenković s potpredsjednicom Vijetnama Võ Thị Ánh Xuân

  • Slika /Vijesti/2022/10 listopad/11 listopada/11_10_2022 Vo Thi Anh Xuan (9).jpg

Premijer Plenković susreo se danas s potpredsjednicom Vijetnama Võ Thị Ánh Xuân koja boravi u službenom posjetu Hrvatskoj.
 
Razgovarajući o bilateralnim odnosima,  predsjednik Vlade Plenković istaknuo je rastuću trgovinsku razmjenu, kao i rast hrvatskog izvoza te prisutnost nekoliko hrvatskih kompanija na vijetnamskom tržištu. Izražena je obostrana želja za daljnjim jačanjem gospodarskih odnosa, posebice glede povećanja investicija.
 
Govoreći o glavnim vanjskopolitičkim ciljevima, s naglaskom na očekivani ulazak u europodručje i Schengenski prostor, Plenković je istaknuo da se time Hrvatska u potpunosti uklapa u najužu jezgru europskih integracija. Obostrano je ocijenjeno i da Sporazum o slobodnoj trgovini sklopljen između EU-a i Vijetnama otvara nove mogućnosti i za bilateralnu razmjenu.
 
Premijer Plenković prenio je jasne stavove Hrvatske o osudi ruske agresije te istaknuo nastavak pomoći Ukrajini. Naglasio je i iskustvo Hrvatske kao žrtve agresije, poručivši i da je važno ustrajati na jedinstvu međunarodne zajednice u osudi ruskih akcija te jasno sagledati negativne posljedice koje osjeća cijeli svijet.
 
Sugovornici su razmijenili mišljenja i o vanjskopolitičkim i sigurnosnim prilikama u neposrednim okruženjima Vijetnama i Hrvatske - Južnom kineskom moru te Zapadnom Balkanu.
 
Na sastanku je usuglašena i obostrana namjera za jačanje znanstvene, kulturne i sportske suradnji pred skorašnju 30. obljetnicu diplomatskih odnosa između dviju zemalja.  

Pisane vijesti | Andrej Plenković