Malenica: DIP i HZJZ zajedno do rješenja za samoizolirane

Ministar uprave Ivan Malenica izjavio je danas da će Državno izborno povjerenstvo (DIP) i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) zajedno donijeti određena rješenja za građane u samoizolaciji kako bi mogli izaći na izbore.

I samoizoliranima će se omogućiti ostvarivanje biračkoga prava

"Kada se raspusti Sabor, kada predsjednik Republike raspiše izbore, DIP koji provodi izbore, zajedno će s HZJZ-om vidjeti sve postupke i procedure pod kojim će se odvijati izbori. Mislim da će DIP zajedno s HZJZ-om u slučaju osoba kojima je izrečena mjera samoizolacije iznijeti određena rješenja i aktivnosti kako bi se i tim osobama omogućilo ostvarivanje biračkog prava", rekao je, uz ostalo, ministar Malenica u Temi dana HRT-a.

Očekuje da će izlaznost biti kao na prošlim izborima te je dodao da će se poticati građane da izađu na glasovanje.

Kod elektroničkoga glasovanja, rizici su veći od koristi, to je pitanje za budućnost

Istaknuo je da su kod elektroničkog glasovanja bitna tri elementa, od kojih je prvi povjerenje građana u taj sustav.

"Sigurnost tog sustava kao i omogućavanje tajnosti, neposrednosti samoga sustava glasovanja. Države koje su to pokušale uvesti, procijenile su da su rizici veći od koristi koje može nastati tim izborima. Mi promišljamo o tome, ali mislim da je to pitanje za budućnost kada se ti svi preduvjeti osiguraju", naglasio je Malenica.

Uskoro milijun korisnika sustava e-građani

Smatra da su građani upravo u vrijeme karantene spoznali sve blagodati digitalizacije, koju Vlada provodi od samog početka mandata.

"Tu vidimo kontinuirano povećanje broja korisnika, pogotovo e-građana, blizu smo brojci od milijuna korisnika toga sustava. U ministarstvu uprave i dalje provodimo procese digitalizacije i pokušavamo je učiniti brzom i učinkovitom. Naravno, dio građana koji nemaju mogućnosti takve usluge za njih će i dalje ostati isti oblici komunikacije", rekao je ministar Malenica.

Ministar uprave kaže kako u reformama javne uprave treba u prvi plan staviti zadovoljstvo građana  uslugama koje pružaju javna tijela i jedinice lokalne samouprave.

"Ministarstvo javne uprave provodi jedan plan optimizacije sustava javne uprave gdje bi, kroz jasne parametre sve jedinice lokalne samouprave prvo svrstali u određene kategorije i onda bi one mogle obavljati određene aktivnosti prema kategoriji u kojoj se nalaze.

Najvažniji su fiskalni, administrativni kapacitet. Razmišljamo i o smanjenju broja lokalnih dužnosnika, ali i smanjenja članova predstavničkih tijela",  istaknuo je ministar uprave Ivan Malenica.  

(Izvor: HINA/Vlada)
 
 
 

Pisane vijesti