Malenica: Kroz izmjene Ovršnog zakona Vlada pokazala socijalnu osjetljivost

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica izjavio je danas da je Vlada kroz izmjene Ovršnog zakona pokazala socijalnu osjetljivost, jer će ovršni postupci biti oko 600 kuna jeftiniji, te se neće moći ovršiti primanja na osnovi božićnice, uskrsnice i drugih socijalnih davanja.

Malenica je najavio da bi se danas tijekom dana trebalo u javno savjetovanje pustiti izmjene i dopune Ovršnog zakona, koji sadrži niz socijalnih klauzula.

"Kroz ove ćemo izmjene utjecati na smanjenje troškova ovršnog postupka koji će, izbacujući neke procedure i postupke, biti oko 600 kuna manji. Također ćemo kroz donošenje pravilnika utjecati na daljnje troškove javnih bilježnika", kazao je Malenica.

Iz provedbe ovrhe bit će izuzeta brojna primanja, odnosno neće se moći ovršiti primanja na osnovi božićnice, uskrsnice i drugih socijalnih davanja.

"Uvest ćemo obavijest u roku 15 dana, javni bilježnik će obavijestiti dužnika o postojanju duga", rekao je Malenica dodajući da su s javnim bilježnicima dogovorena tri intervala provedbe ovršnoga postupka.

Kroz izmjene Ovršnog zakona pokazali smo socijalnu osjetljivost dodavši da je "znatna" pomoć dijelu dužnika i ovršenih građana nastavak mjera i aktivnosti Vlade za očuvanje radnih mjesta.

Ovrhe na Fini idu kao i prije

"Ministarstvo rada je poduzelo niz aktivnosti i vjerujem da će Nacionalni plan oporavka i višegodišnji financijski okvir postići da će se sačuvati radna mjesta, očuvati gospodarska aktivnost. Mislim da je to bitno za ovršenike, dužnike da imaju sigurna primanja i iz njih plaćaju obveze koje su preuzeli", naglasio je Malenica.

Rekao je da ovrhe na Fini idu prema dogovoru, kako je bilo i prije. "Radi se o ovršnim prijedlozima i rješenjima koji su zaprimljeni u Finu do trenutka stupanja na snagu izmjena Zakona o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima", istaknuo je.

Nakon pucnjave na Trgu sv. Marka ponovno se aktualiziralo pitanje držanja zaostalog oružja, a Malenica je rekao da se razmišlja o jačim sankcijama za one koji drže oružje kod kuće.

"Treba smanjiti broj ilegalnog oružja koji se nalazi kod građana, tako da ćemo u tom dijelu u duhu ovih događanja i to razmotriti", rekao je i pozvao građane koji imaju oružje da ga predaju.

Ne slaže se s opaskom da je DORH jedna od slabijih karika sustava. "U Državnom odvjetništvu rade ljudi, nisu oni nikakvi supermeni. Odluka u slučaju malog Agrokora još nije pravomoćna, Državno odvjetništvo je najavilo žalbu drugostupanjskom sudu", kazao je Malenica ističući da njegovo ministarstvo podupire rad DORH-a i njegovu neovisnost i u proračunskom dijelu.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti