Malenica: Nema kaznenog djela ako se objavi informacija od javnog interesa

Slika /Vijesti/2024/Siječanj/30 siječanj/VRH_9634.jpg

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica najavio je da će Vlada u drugo čitanje izmjena Kaznenog zakona, u vezi curenja informacija iz istraga, dodati i odredbu o nemogućnost kažnjavanja ako je riječ o informaciji objavljenoj u pretežitom javnom interesu. "To je nešto što će biti pripremljeno za drugo čitanje. "U odnosu na prvi prijedlog, konačni prijedlog zakona sadržavat će i stavak koji se odnosi na nemogućnost kažnjavanja novinara kao počinitelja, poticatelja ili pomagatelja. A isto tako dodali smo odredbu koja se odnosi na pretežiti javni interes, odnosno interes obrane i zaštite žrtava kaznenog postupka", najavio je.

Malenica je u izjavi novinarima nakon sastanka stranaka vladajuće koalicije pojasnio da će u zakonski prijedlog dodati novi stavak koji se odnosi na pretežiti javni interes, odnosno da nema kaznenog djela ako je informacija objavljena radi zaštite žrtve kaznenog djela, u interesu obrane u kaznenom postupku ili u drugom pretežitom javnom interesu.

"To je nešto što će biti pripremljeno za drugo čitanje. Dakle, u odnosu na prvi prijedlog, konačni prijedlog zakona sadržavat će i stavak koji se odnosi na nemogućnost kažnjavanja novinara kao počinitelja, poticatelja ili pomagatelja. A isto tako dodali smo odredbu koja se odnosi na pretežiti javni interes, odnosno interes obrane i zaštite žrtava kaznenog postupka", najavio je Malenica koji je to predstavio strankama vladajuće koalicije.

U Turudićevu slučaju bitan je kontekst

Novinari su ministra pitali i o Ivanu Turudiću, kojega Vlada predlaže za glavnog državnog odvjetnika, o kojem će se sutra raspravljati u Hrvatskome sabor.

Upitan o predmetu u kojem je bio Turudićev rođak, Malenica je istaknuo da je bitan kontekst, odnosno to da je Turudićev rođak osuđen, kao i to da je on u konačnici podnio zahtjev za izuzećem. "Vjerujem da nije bila nikakva namjera pristranosti Turudića u tom konkretnom predmetu", dodao je.

Vezano uz slučaj Janaf, podsjetio je da je Turudić u tom predmetu već dao iskaz te je hipotetsko pitanje, što ako dođe do suđenja. "Postupak je u tijeku i ne bih detaljno ulazio u to. On je ispitan i ima određeni status u tom postupku istrage i tu ne vidim nikakav problem", rekao je Malenica.

Vjerujem da će se s predstavnicima sudaca te državnih odvjetnika postići dogovor

Potvrdio je da će sutra popodne ili u četvrtak ujutro razgovarati s predsjednikom Udrugom hrvatskih sudaca Damirom Kontrecom, ponovivši stav Vlade kako nije realno da se u ovom mandatu riješi pitanje indeksacije i platnih razreda, s obzirom da je to nešto što traži  određenu dinamiku i rad kroz radnu skupinu.

"Vjerujem da će se s predstavnicima sudaca te državnih odvjetnika uspjeti postići nekakav dogovor", rekao je.

Izvor: Hina/VladaPisane vijesti