Malenica: Uhićenja osječkih sudaca pokazuju da nema nedodirljivih

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica poručio je kako nema nedodirljivih nakon što su u srijedu uhićena trojica osječkih sudaca koje je Zdravko Mamić prozvao za korupciju.

''Uhićenja sudaca svakako baca lošu sjenu na hrvatsko pravosuđe, međutim uhićenja pokazuju da nema nedodirljivih i da svatko treba odgovarati za nedjela koja počini'', kazao je Malenica. Dodao je da su uhićenja rezultat izvida koje je Uskok poduzimao i koja pokazuju da je Uskok radio svoj posao iako je bio kritiziran.

Malenica je istaknuo da Ministarstvo pravosuđa i uprave posljednjih mjeseci radi antikorupcijski paket u suradnji sa Sigurnosno-obavještajnom agencijom (SOA) radi izmjene zakona o sigurnosnim provjerama kako bi se one uvele za suce svakih pet godina. Ukoliko se pokaže potreba, suci bi se provjeravali i prije pet godina, precizirao je.

Upitan postoje li nakon uhićenja sudaca uvjeti za traženjem izručenja braće Zdravka i Zorana Mamića, Malenica je podsjetio da je Ministarstvo pravosuđa i uprave dostavilo dokumentaciju Ministarstvu pravde BiH za izručenje Zorana Mamića. Uz to, očekuje se i dostava zahtjeva za izručenjem Zdravka Mamića.

Podsjetio je i da je prošlog utorka u Sarajevu održan sastanak s ministrom pravde BiH tijekom kojeg se, nevezano za ovaj slučaj, raspravljalo o bilateralnom sporazumu o međusobnom izvršavanju kazni.

''Tom prilikom smo dogovorili da manjkavosti u sporazumu pokušamo riješiti donošenjem novog sporazuma. Nemamo rokove, ali vjerujemo da ćemo u što kraćem roku pokrenuti ovu proceduru pred Vladom Republike Hrvatske i u međudržavnoj radnoj skupini iznjedriti kvalitetniji bilateralni sporazum'', kazao je.

Većina sudaca radi odgovorno, Mamić nije reformator pravosuđa 

Na upit čini li mu se situacija apsurdnom s obzirom da je SDP u srijedu u Saboru poručio da je Zdravko Mamić reformator hrvatskog pravosuđa, Malenica je odgovorio da je stav SDP-a populistički.

''SDP je imao priliku mijenjati pravosuđe, a ne sjećam se da su učinili nešto što je ostalo u sjećanju kao promjena u pravosuđu. Kroz sve one reforme koje smo predvidjeli u Nacionalnom planu otpornosti i oporavka dogodit će se pozitivne promjene u pravosuđu, od ažurnijeg rada sudaca do najavljenih sigurnosnih provjera sudaca koje će ići prema tome da se poveća povjerenje građana u pravosuđe'', ocijenio je Malenica.

Dodao je da većina od 1700 sudaca i 600 sudskih savjetnika u Republici Hrvatskoj savjesno i odgovorno radi svoj posao. ''Nama je cilj da eliminiramo iz sustava sve one koji ne rade svoj posao. U interesu nam je da se pravda može dosegnuti u hrvatskom pravosuđu'', kazao je Malenica, dodavši da će o reviziji rada uhićenih sudaca odlučiti nadležna tijela.

Upitan za rezultate nedavne inspekcije na osječkom Županijskom sudu, ministar je odgovorio da inspekcija nije ulazila u pojedinačne predmete jer to nije u ovlasti pravosudne inspekcije koja samo utvrđuje rad sudske uprave u kojoj nisu utvrđene nikakve nepravilnosti.

"Zdravko Mamić nije reformator hrvatskog pravosuđa", zaključio je Malenica.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti | Ivan Malenica