Malenica: Vlada će imenovati povjerenika za Split

Slika /Vijesti/2022/04 travanj/05 travnja/HN20220404471113 (1).jpg

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica kazao je da su građani Splita taoci gradonačelnika Ivice Puljka i njegova promišljanja o tome tko će dati ostavku, ponovivši stajalište ministarstva da Vlada imenuje povjerenika kad gradonačelnik i zamjenik daju ostavke.

Malenica je novinarima rekao da su način izbora povjerenika, njegova uloga i ovlasti jasno pripisane Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, ponovivši da u slučaju kad gradonačelnik i zamjenik daju ostavke Vlada imenuje povjerenika, a izbore treba raspisati u roku 90 dana.
 
Ministarstvo je ranije danas odgovorilo na novinarske upite izrazivši takvo mišljenje, uzevši pritom u obzir članak 40.d i obrazloženje uz izmjene tog zakona.
 
Prema tom obrazloženju, kazao je Malenica, nije kod izmjena zakona 2012. bila intencija da drugi zamjenik može obnašati gradonačelničku dužnost u slučaju kada gradonačelnik i zamjenik daju ostavke. "To jasno stoji u obrazloženju izmjena", ustvrdio je.
 
Napomenuo je da su mišljenje dale stručne službe ministarstva, u kojima rade osobe koje su sudjelovale u izradi zakona i znaju razloge zašto je 2012. mijenjan.
 
Situacija u Splitu presedan
 
Malenica je najavio da će Vlada imenovati povjerenika prema proceduri utvrđenoj Zakonom o lokalnoj i područnoj samoupravi.
 
"Pričekao bih da dobijemo te ostavke, jer mi se sada nalazimo u nekom prostoru sedam dana, gdje se najavilo ostavke pa se još promišlja tko će dati ostavke, hoće li dati oba zamjenika ili samo jedan, hoće li dati vijećnici", rekao je.
 
Ustvrdio je da su zato građani Splita taoci Puljka i njegovog promišljanja o tome tko će dati ostavku i tko će obnašati dužnost gradonačelnika.
 
Na novinarske tvrdnje da se ni jedan ustavnopravni stručnjak ne slaže s time što on govori, jer je u zakonu točno naznačeno što se događa ako zamjenici daju ostavke unutar ili nakon prve dvije godine mandata, Malenica je odgovorio kako je njihov stav jednak u slučaju da jedan ili oba zamjenika daju ostavke.
 
Složio se kako je riječ o presedanu jer se takva situacija još nije dogodila u praksi.
 
Izvor: Hina/Vlada


Pisane vijesti