Malenica za HTV-a: Želimo da se kroz novi zakon o referendumu glas građana čuje

Slijedi poboljšanje nedorečenog zakonodavnog okvira instituta referenduma. Uskladit će se s Ustavom te osigurati transparentnost i otvorenost njegove provedbe. Građani bi trebali imati djelotvorniji utjecaj u procesu političkog odlučivanja. Za provedbu referenduma zaduženo je Ministarstvo pravosuđa i uprave. 

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je da je važeći Zakon koji je donesen 1996. godine poprilično nedorečen i zastario, te da su se kroz praksu javili određeni problemi u pripremi. 
 
Otklonio je kritike pojedinih oporbenih zastupnika, te naglasio da novim zakonom žele da se glas građana kroz referendum čuje.
 
Istaknuo je i da su uveli određena poboljšanja.
 
"Jedno od poboljšanja je obveza jedinica lokalne samouprave predstavničkom tijelu da utvrdi mjesta gdje se mogu prikupljati potpisi. Obvezali smo ih da ovisno o broju stanovnika unaprijed odrede broj mjesta. Također, tu je i produljenje roka prikupljanja potpisa sa 15-30 dana, te uključivanje DIP-a kao neovisnog tijela koje će nadzirati čitav postupak", rekao je, te istaknuo i da prvi put uvode i mogućnost promatranja i provjeravanja potpisa, te praćenje samog održavanja referenduma.
 
"Ovaj zakonodavni okvir donosi brojna poboljšanja da referendum bude institut neposrednog odlučivanja građana o određenim političkim pitanjima", rekao je Malenica.
 
Izvor: Vlada / HTV

Vijesti iz medija | Pravosuđe | Ivan Malenica