Malenica za HTV: Ne želim vjerovati da su suci u stanju kočiti demokratske procese

Slika /Vijesti/2024/Siječanj/11 siječanj/Ministar Malenica Dnevnik HRT.JPG

Nije lijepo čuti riječ ultimatum, a ne želim vjerovati da su suci u stanju kočiti demokratske procese i ne obavljati dužnost koja im je utvrđena kroz Zakon o izborima za Europski parlament, rekao je za središnji Dnevnik ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica komentirajući najave o novom štrajku sudaca.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica komentirao je najave o mogućem štrajku sudaca te otkrio što je Vlada spremna ponuditi sucima.
 
- Nije lijepo čuti riječ ultimatum s obzirom da smo mi vodili cijelo vrijeme razgovore kako urediti cjelovito pitanje plaća i statusa, rekao je.
 
- Ne želim vjerovati da su suci u stanju kočiti demokratske procese i ne obavljati dužnost koja im je utvrđena kroz Zakon o izborima za Europski parlament, kazao je.
 
- Zakon se može i izmijeniti. Predsjednik Vlade je danas istaknuo da postoje određena materijalna prava koja pravosudni dužnosnici nemaju. To je područje u kojem se možemo kretati u ovom trenutku. Moram istaknuti da smo zadnjih pet godina u dva navrata povećali plaće sudaca. Zadnje veliko povećanje je bilo prošle godine kada su suci dobili povećanje od 500 eura u neto iznosu, dodao je.
 
Izmjene Kaznenog zakona
 
Malenica je ustvrdio kako su izmjene Zakona o kaznenom postupku te Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji rezultat višemjesečnih razgovora te sadrže paket promjena koji uključuje tri zakona.
 
- Ovo je rezultat višemjesečnih razgovora. Cijelo vrijeme smo razgovarali s predstavnicima organizacija i pravnim stručnjacima. Pripremili smo veliki paket promjena koji uključuje tri zakona, rekao je.
 
- Maksimalno postrožujemo kazne i vjerujem da će ovaj paket izmjena djelovati preventivno. Dodatno se štite prava žena, postrožuju se kazne za pedofiliju, spolno uznemiravanje više nije prekršaj, nego kazneno djelo, ustvrdio je.
 
Najavio je kako nakon usvajanja zakona slijedi edukacija zaposlenih u pravosudnom sustavu.
 
- Nakon što se ovi zakoni usvoje u Saboru slijede edukacije svih dionika sustava. Izmjenama programa edukacije, pojačavamo edukacije koje se odnose na ova kaznena djela. Očekujem snažniju i jaču ulogu Vrhovnog suda u ujednačavanju sudske prakse. Moramo raditi skupa, dodao je.
 
Što su informacije od javnog interesa i kada će biti imenovan novi državni odvjetnik?
 
Ministar je komentirao i nova kazneno djelo koje se odnosi na curenje informacija iz tajnih postupaka. Ustvrdio je kako "javni interes kroz komunikaciju ostvaruje državni odvjetnik".
 
- Smatramo da se javni interes ostvaruje kroz komunikaciju ovlaštenih sudionika prema javnosti, prije svega državnih odvjetnika. Smatramo da su oni ti koji mogu i trebaju komunicirati o kaznenom postupku, rekao je.
 
- Postupci su tajni i nejavni da se zaštite prava osoba koje su uključene u postupak. Zato postoje brojne presude Europskog suda za ljudska prava upravo u segmentu curenja informacija, nastavio je.
 
Pojasnio je na temelju čega će se donijeti odluka o izboru novog državnog odvjetnika.
 
- Vjerujem da će povjerenstvo uzeti u obzir programe, ali i razgovore sa svakim od tih kandidata. To će rezultirati time da se predloži netko od kandidata, dodao je.
 
Kada se radi o vremenu imenovanja, ustvrdio je kako "sve ovisi o tome kada će biti sjednica saborskog odbora".
 
Izvor: HRT/Vlada

Pisane vijesti | Ivan Malenica