Malenica za HTV: Odluku Ustavnog suda dužne su poštivati sve institucije

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je da reformu pravosuđa zazivaju osobe koje krše zakon o sudovima i protivno tome zakonu predlažu kandidate Hrvatskom saboru.

„Jučer smo vidjeli da je Hrvatski sabor obranio načelo ustavnosti i zakonitosti gdje se na silu pokušalo nametnuti određenog kandidata za predsjednika Vrhovnog suda. Kod HDZ-a i mene kao ministra postoji snažna volja za reformama i promjenama u hrvatskom pravosuđu“, rekao je Malenica.
 
Istaknuo je kako su i Peđa Grbin, a i niz SDP-ovih zastupnika 2018. godine pozdravili javni poziv kao novi institut kod izbora predsjednika Vrhovnog suda i da sada tri godine nakon toga  pokušavaju osporiti ustavnost zakona o sudovima.
 
„Vidimo da je pravi šef oporbe predsjednik Zoran Milanović. Dok on nije javno istupio, oni nisu reagirali“, rekao je te naglasio kako nema nikakvog sukoba, te da je stav jasan.
 
„Treba poštovati Ustav, Zakon i proceduru kroz javni poziv. To je stav Vlade Republike Hrvatske“, poručio je.
 
Ustavni sud sljedeći tjedan donijet će odluku o ustavnosti zakona o sudovima. Malenica je istaknuo kako su tu odluku Ustavnog suda dužne poštivati sve institucije - i predsjednik Republike Hrvatske, Sabor, a i Vlada.
 
O borbi protiv korupcije
 
Zdravko Mamić iznio je teške i ozbiljne optužbe protiv sudaca. Malenica je rekao kako ga je to iznenadilo, te da su zatražili očitovanje svih tih sudaca. Dodao je i da Uskok provodi određene radnje, te da očekuje da oni utvrde jesu li te optužbe osnovane ili ne.
  
Na pitanje što se čini u borbi protiv korupcije, Malenica je rekao kako imamo 1700 sudaca i 600 sudskih savjetnika, te da najveći dio njih pošteno i savjesno radi svoj posao.
 
„Ovaj slučaj sigurno baca sjenu na hrvatsko pravosuđe i dovodi u pitanje povjerenje građana u sudove. Mijenjat ćemo i zakon o Državnom sudbenom vijeću, provoditi antikorupcijske mehanizme, a trenutačno radimo i na strategiji borbe protiv korupcije“, kazao je.
 
Malenica se osvrnuo i na HRejting.
 
„Očekujem pobjedu HDZ-a i ovi pokazatelji u anketama daju nam vjeru da ćemo ostaviti odličan rezultat na lokalnim izborima, a to će biti pobjeda u četiri najveća hrvatska grada“, zaključio je.
 
Izvor: HTV/Vlada 

Pisane vijesti | Ivan Malenica