Malenica za Novu TV: Premješteni su navijači kojima se prijetilo

Slika /Vijesti/2023/Kolovoz/16 kolovoza/Malenica NovaTV 1608.jpg

U Dnevniku Nove TV ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica otkrio je najnovije informacije o pritvorenim hrvatskim državljanima u Grčkoj. Kazao je da su razmješteni u 21 grčki zatvor te da je konzularna služba intervenirala kod upravitelja zatvora u kojem se prijetilo našem državljaninu.

Malenica je rekao kako je dobio informaciju od grčkog ministra vanjskih poslova da je konzularna služba u Grčkoj kontaktirala upravitelje zatvora i riješila ovu situaciju "u vidu premještaja naših državljana koji se nalaze u tom kaznenom tijelu", kazao je.  
 
Pozivni centar za roditelje i obitelji pritvorenih hrvatskih državljana
 
Što se tiče jamčenja sigurnosti našim državljanima, Malenica je poručio da on i ministar vanjskih poslova od početka komuniciraju sa svojim kolegama u Grčkoj. "Ističemo, ne samo pravo na pošteno suđenje, nego i sigurnost u zatvorskom sustavu".
 
"Naši su državljani premješteni u ukupno 21 kazneno odnosno zatvorsko tijelo", rekao je ministar i naglasio kako će im konzularna služba biti na dispoziciji.
 
"Ministarstvo vanjskih poslova će pojačati tim ljudi koji će im biti na raspolaganju, formiran je call centar za njihove roditelje i obitelji.
 
Upitan o mogućnosti da se proces preseli u Hrvatsku, Malenica je rekao kako još nismo došli u fazu postupka u kojoj se može o tome raspravljati.
 
"To je svakako jedna od opcija, međutim Grčka je ta koja od Hrvatske može tražiti da preuzme kazneni progon", pojasnio je ministar te rekao kako je riječ o međunarodnim konvencijama.
 
"Konzularna služba svim je našim državljanima na raspolaganju, odnijeli su im sve stvari koje su zatražili", rekao je Malenica te pojasnio da su dobili točnu informaciju tko će ići u koji zatvor. 
 
Nijedan, od 47 pritvorenika za koje je zatražen izvadak iz kaznene evidencije, dosad nije kažnjavan
 
"Dobili smo zahtjev za izvadak iz kaznene evidencije za 47 hrvatskih državljana i imamo podatke da nitko nije bilo kažnjavan", rekao je ministar i dodao kako nema informaciju o 10 hrvatskih državljana za koje se ne zna gdje su. 
 
Ministar Malenica komentirao je oštre izjave grčkog premijera te naglasio kako je Grčka članica EU i potpisnica međunarodnih dokumenata i konvencija "a pravo na pravično suđenje je jedno od temelja i stupova konvencija i mi smo cijelo vrijeme apelirali da se pravično suđenje i sigurnost naših državljana koji se nalaze u grčkim zatvorima".  
 
"Očekujemo od grčkih vlasti da profesionalni provedu istragu, da se utvrde krivci za ovo kazneno djelo pa ćemo onda postupiti i na ustup kaznenog dijela i na neke druge radnje", rekao je ministar.
 
Izvor: Nova TV / Vlada 

Pisane vijesti | Ivan Malenica