Malenica za RTL: Broj lokalnih dužnosnika će se prepoloviti

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica uskoro izlazi iz samoizolacije. Dolaskom na posao čeka ga cijeli niz reformi, ali i niz zadataka - od ZKP-a i Ovršnog zakona do obnove potresom razrušenih zgrada. U razgovoru za RTL otkrio je kako će se prepoloviti broj lokalnih dužnosnika, ali i što će mu biti prioriteti u pravosuđu i što će prvo napraviti.

"Dobro sam, osjećam se dobro, nemam nikakvih simptoma, tako da, evo, iščekujem izlazak iz samoizolacije", rekao je Malenica.
 
Svečanu prisegu položit će tek početkom rujna, kad Sabor krene sa službenim zasjedanjem, kada će biti i tradicionalna fotografija na saborskim stepenicama.
 
"Da, tradicionalna fotografija nije snimljena u trenutku kad je Vlada izglasana, evo ja se zahvaljujem predsjedniku Vlade gospodinu Plenkoviću koji je odlučio pričekati moj povratak, moju prisegu pa da se svi skupa slikamo kao članovi Vlade", kazao je Malenica
Prioritet rad sudova i sprečavanje ulaska koronavirusa u zatvore
 
Vrijeme u izolaciji proveo je u pripremi za novi resor i čitajući stručnu literaturu. Prošli tjedan virtualno je preuzeo Ministarstvo i odradio nekoliko online sastanaka.   
 
Kroz izmjene zakona o parničnom postupku osnažiti institut suđenja na daljinu i ubrzati sudske postupke
 
"Svakako nam je trenutačno u području pravosuđa izazov normalno funkcioniranje sudova koji su oštećeni u potresima, isto tako i rad sudskih tijela koji je ograničen zbog epidemije koronavirusa pa ćemo u tom smislu kroz izmjene zakona o parničnom postupku osnažiti institut suđenja na daljinu i ubrzati sudske postupke", najavio je ministar.
 
Prioritet će i dalje, poručuje, biti i na zatvorskom sustavu, pogotovo spriječiti ulazak koronavirusa u zatvore. Uz to, opširne promjene idu i u upravu.
 
"U području uprave idemo prema izmjenama zakonskog okvira za smanjenje broja lokalnih dužnosnika, zakon o referendumu, sve ono što stoji u planu zakonodavnih aktivnosti. Prepolovio bi se broj lokalnih dužnosnika, mislim da je 634", rekao je Malenica.
 
Uz obnovu potresom razrušenih zgrada, osnivanje Visokog kaznenog suda, pisanje novog Zakona o kaznenom postupku, pravosuđe čeka i novi Ovršni zakon. No hoće li odgoda ovrha biti i na jesen, Malenica ne otkriva: "Što se tiče Ovršnog zakona, on je prošao tri čitanja u Saboru, trebamo vidjeti što je u ta tri čitanja, koje su bile najveće kritike, najveće primjedbe i onda vidjeti u najkraćem roku što ćemo s tim Ovršnim zakonom"
 
Ono što je sigurno, ministar Malenica seli u novo sjedište ministarstva i vjeruje kako spajanje uprave i pravosuđa neće usporiti proces reformi koje čekaju oba resora. 
 
Izvor : RTL / Vlada
 
 
 
 
 

Pisane vijesti | Ivan Malenica