Malenica: Zakon o plaćama u državnoj službi prekretnica

Slika /Vijesti/2023/Srpanj/03 srpnja/HN20211021240486.JPG

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica istaknuo je u Saboru da novi zakon o plaćama u državnoj i javnoj službi predstavlja prekretnicu u upravljanju ljudskim potencijalima i stvaranju učinkovite i profesionalne javne uprave. 

Zakonom se nastoji provesti načelo jednake plaće za jednak rad, uvodi sustav nagrađivanja službenika, ocjenjivanja njihova rada stavlja u vezu s njihovim plaćama, istaknuo je Malenica predstavljajući prijedlog novog zakona o plaćama u državnoj i javnoj službi. 

Uvodi se mogućnost promicanja u plaći dobivanjem dodatka za učinkovitost rada do 30 posto. Najboljom ocjenom 'izvrstan' moći će biti ocijenjeno 5 posto službenika, a drugom po redu ocjenom 'naročito uspješan' 15 posto zaposlenih službenika.

S druge strane, službenik s ocjenom 'zadovoljava' neće ostvariti bodove za promicanje, a onaj s ocjenom 'ne zadovoljava' služba će se otkazati redovitim otkazom, naveo je ministar .

„U postojećem sustavu uvedenom prije više od 30 godina, postoji oko 2500 kategorija radnih mjesta s više od 560 različitih dodataka, ovim prijedlogom uvodimo jedinstvenu platnu listu i 16 platnih razreda s koeficijentima od 0,9 do 8”, zaključio je ministar Malenica.

Plaće u državnoj i javnim službama neće biti manje nego danas

Ministar Malenica rekao je, tijekom rasprave o novo zakonu o plaćama u državnoj i javnoj službi, da novim zakonom plaće u državnoj i javnim službama neće biti manje nego danas poručivši kako su prijedloge zakona radili u suglasju sa sindikatima.

"Plaće sigurno neće biti manje nego što su danas. To je Vlada pokazala i s dodatkom koji će biti isplaćen ovaj tjedan za 220.000 državnih i javnih službenika", kazao je Malenica.

Time je odgovorio zastupnici Vesni Nađ koju je zanimalo koliku će plaću imati zaposleni u državnim i javnim službama.

Malenica je kazao da je državni i javni službenici ovaj tjedan, kada im se isplati plaća, vidjeti ozbiljnost reforme kojoj je cilj povećanje plaća.

Malenica je, na upit Katarine Peović, rekao da su predstavnici Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika sudjelovali u radu Radne skupine koja je pripremala zakon. Najavio je da će paralelno sa zakonom raditi na potrebnim uredbama tako da maksimalno skratilo vrijeme od stupanja zakona na snagu do donošenja uredbi.

"Početni koeficijent je 0.9 i nitko neće biti ispod tog koeficijenta. Sad je 0.6", poručio je. Istaknuo je da će plaća porasti najvećem broju službenika i namještenika, posebice onima koji su najmanje plaćeni.

Tijekom ljeta rad na uredbama

I zastupnicu Anku Mrak Taritaš zanimalo je kada se može očekivati da taj paket zakona stupi na snagu i počne se primjenjivati, a Malenica joj je odgovorio da će tijekom ljeta, dok ovaj prijedlog bude između dva čitanja, raditi na uredbama.

Uz to, predvidjeli su i odredbu koja će maksimalno skratiti vrijeme nakon stupanja na snagu uredbi do isplate plaća temeljem novih uredbi. "Neće to biti dva mjeseca. To će biti puno kraće", poručio je. 

Malenica je, na upit zastupnika Dražena Srpaka hoće li se novim zakonom unaprijediti sustav plaća i postići veća pravičnost državnih i javnih službenika, odgovorio da je im temeljno načelo pri izradi zakona bilo - jednaka plaća za jednak rad.

Vezano uz ocjenjivanje zastupnika Milivoja Pašičeka zanimalo je neće li biti diskriminirajuće da se u startu ograničava da pet posto službenika može biti izvrsno ocjenjeno, a Malenica je pojasnio da prijedlogom zakona imaju tri kategorije ocjena za koje će službenik dobiti povećanje plaće - izvrstan, naročito uspješan i uspješan.

No, kazao je, razmišljali su i o mogućnosti da se broj državnih i javnih službenika koji mogu dobiti ocjenu izvrstan poveća na pet ili deset posto ali, drži, time ne bi postigli potreban efekt.

Naveo je da zakon sadrži odredbe koje se odnose na ocjenjivanje i način na koji će zaposleni ocjenjivati, a poslije će se to razraditi kroz uredbe koje će biti na javnom savjetovanju.

"Mi temeljem sadašnjeg sustava ocjenjivanja za službenike koji su ocjenjene najvišom ocjenom nemamo nikakve financijske koristi. Sada uvodimo dvije nove stvari - bonusi i horizontalno promicanje u plaći", istaknuo je.

Izvor: Hina/Vlada 

Pisane vijesti | Ivan Malenica