Malim poljoprivrednicima za razvoj poljoprivrednih gospodarstava 27,8 milijuna kuna

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potpisala je danas s 250 poljoprivrednika ugovore ukupno vrijedne 27,8 milijuna kuna, kojima im se bespovratno dodjeljuje po 15.000 eura u kunskoj protuvrijednosti za razvoj njihovih malih gospodarstva.

Riječ je ugovorima iz Programa ruralnog razvoja za mjeru 6.3.1. namijenjenu potpori razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava.

Korisnici su poljoprivrednici čija su gospodarstva ekonomske veličine od 2.000 eura do 7.999 eura, a koji će taj novac iskoristiti za ulaganja u razne aktivnosti na svojim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, poput kupnje domaćih životinja, jednogodišnjeg i višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala, zatim izgradnje i opremanja prostora u svrhu obavljanja proizvodnje i prerade. Također mogu financirati i kupnju ili zakup poljoprivrednog zemljišta, poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme, podizanje višegodišnjih nasada, gradnju objekata za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda.

Ojačati male poljoprivrednike

Ugovore je u ime Agencije potpisala ravnateljica Agencije Matilda Copić, a potpisivanju je nazočio i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, koji je istaknuo kako Ministarstvo čini sve kako bi ojačalo male poljoprivrednike jer su oni  "najžilaviji i mogu nositi hrvatsku poljoprivredu".

Tolušić se nada i da će im dobivena sredstva 'dati vjetar u leđa' te da će ulaganjima osnažiti svoje gospodarstvo i biti spremniji za nove izazove.

Alokacija povećana na 344 milijuna kuna

Zajedno s današnjim potpisivanjem sklopljena su ukupno 1.293 ugovora s trećeg natječaja za 6.3.1. na kojem je zaprimljeno najviše zahtjeva u okviru jednog natječaja od kada se provodi Program ruralnog razvoja, njih čak 6.013.

Zbog ogromnog interesa poljoprivrednika za ovu mjeru, početna alokacija u iznosu od 279 milijuna kuna, predviđena za financiranje projekata pristiglih na taj natječaj, povećana je na 344 milijuna kuna čime je omogućeno financiranje 3.082 projekta.

Nakon danas sklopljenih ugovora o financiranju, poljoprivrednicima će biti isplaćena prva rata potpore u iznosu od 50 posto odobrenog novca, kako bi mogli odmah započeti sa svojim investicijama.

Izvoz u Kinu

Tolušić je odgovarajući na novinarske upite kazao kako je krajem prošloga tjedna bio u Kini, a s predstavnicima te zemlje je razgovarao o ubrzanju procesa dobivanja certifikata odnosno izvoznih dozvola za mliječne proizvode, pileće i svinjsko meso, svježu i smrznutu tunu i med.
 
"Mislim da smo s ovom posjetom i sastankom s predstavnicima carine NR Kine koja izdaje certifikate ubrzali procese i da ćemo vrlo brzo, možda već tijekom iduće godine imati izvozne dozvole i za pileće meso, svinjsko meso, tuni, med, a za mliječne proizvode do kraja ove godine kako je dogovoreno u travnju na samitu u Dubrovniku, rekao je Tolušić.

Ministar je od 6. do 8. lipnja u Ningbu sudjelovao na 4. dijalogu Kine i zemalja srednje i istočne Europe o carini, inspekciji i karanteni.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti