Marić: Prioritet je očuvanje radnih mjesta

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je u srijedu nakon užeg kabineta Vlade da je očuvanje radnih mjesta prioritet te da će se idućih dana više znati o potporama za pogođene sektore poput ugostiteljstva i prijevozništva.

Marić je to rekao odgovarajući na pitanja novinara nakon užeg kabineta Vlade o nastavku mjera potpore za ugostitelje, za što je između ostalog i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac izjavila kako su sve opcije za pomoć ugostiteljima i turizmu 'na stolu' i da se o tome vodi računa.

Rekao je da interne konzultacije još traju, pri čemu je podsjetio da je Vlada vrlo izdašno financirala mjere pomoći gospodarstvu, no i napomenuo da sve ima svoje fiskalne reperkusije i fiskalne mogućnosti.

"U ovoj godini nije prioritetan rezultat proračuna, međutim i u takvim okolnostima treba namaknuti sredstva i osigurati opstojnost i održivost proračuna i ove, ali i idućih godina", rekao je Marić.

Skraćeno radno vrijeme

Očuvanje radnih mjesta je na gospodarskom planu glavni cilj, kazao je Marić, podsjetivši da je Vlada već predstavila model skraćenog radnog vremena, kao i da je nedavno odobren program SURE kojim Hrvatska na raspolaganju ima nešto više od milijardu eura zajmova.

Kaže da se između ostalog vode i intenzivni razgovori u kontekstu izdašne omotnice u sklopu europskog plana oporavka, dodajući da su krenula i testiranja što se može već ove, odnosno početkom iduće godine koristiti za namjene poput pomoći ugostiteljima.

Izjavio je da razumije problematiku i povremenih prijevoznika, a s čijim je predstavnicima, koji su danas na Markovom trgu putem letaka informirali saborske zastupnike o svojim problemima, kratko i razgovarao.

"Krenuli smo s horizontalnim mjerama, a neke djelatnosti, poput turističkog sektora i prijevozništva, nastavili smo i dalje podržavati. Koliko i kako i dalje, to ćemo idućih dana naravno sve znati", rekao je Marić.

Radimo na očuvanju radnih mjesta

Poručuje i da svi skupa trebaju smiriti tenzije, u smislu da se ne zagovaraju teze o velikom valu otpuštanja.

"Svi skupa radimo na očuvanju radnih mjesta i to je prioritet. S naše strane - volja, spremnost i sve što je u okviru naših mogućnosti, stavit ćemo u funkciju", kaže Marić.

Upitan ima li novca u proračunu za produljenje mjera, Marić je rekao da novca u proračunu nije bilo ni za prvi krug mjera, no kako su se ipak našli.

"Tako i sada gledamo što možemo naći i na koji način osigurati da se doprinese izravno iz proračuna očuvanju radnih mjesta", izjavio je Marić.

Na pitanje novinara o ravnatelju Carinske uprave, koji je također obuhvaćen istragom u slučaju oko bivše državne tajnice u Ministarstvu uprave Josipe Rimac, Marić je rekao da nema nikakvih novih ni dodatnih saznanja ili informacija da bi išta komentirao.

Kaže da je razgovarao s njim, no kako ne bi ulazio u to i kako će se uskoro o tome zauzeti stav.

"O toj temi sve ćete čuti na vrijeme", rekao je Marić.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Financije | Zdravko Marić