Marić za Dnevnik Nove TV o trošarinama: Neće biti velikog udara na potrošače


Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić danas je u Dnevniku TV sa Sabinom Tandarom Knezović razgovarao o trošarinama na duhan, alkohol i slatka pića te o drugim aktualnim temama.
 
Kad možemo očekivati da će te isplatiti liječnicima prekovremene sate?
 
-Novi ministar je sazvao sastanak. U svakom slučaju liječnici su uvijek izražavali stav da se riješi ta problematika. Svjesni smo da je potrebno riješiti taj problem. Cijelo vrijeme govorimo da trebamo pristupiti i reviziji kolektivnog ugovora. U samom proračunu države ta sredstva će se morati osigurati. Ne možemo predvidjeti sudske sporove.
 
Dopunjavate li vi redovito svoju imovinsku karticu?
 
-U obvezi smo svaki puta revidirati karticu. Za sve što imam uneseni su podaci koji su valjani. Tržišnu vrijednost utvrđivati, u periodici, nije uvijek jednostavno, ali imam kupoprodajni ugovor koji se može vidjeti.
 
Non-stop se pojavljuju novi problemi s imovinskim karticama. Možemo li očekivati da će uskoro uskrsnuti neki novi problem, poput primjerice novog sata?
 
-Mislim da neće, ali što se tiče nekretnina, sve sam naveo, kredit jedan, kredit drugi, parkirno mjesto.
 
Radi li Porezna uprava svoj posao kako treba?
 
Da, radi. Moje je da omogućim da radi sve sukladno zakonu. Zakon o Poreznoj upravi definira kako se utvrđuje nerazmjer između imovine i dohotka. To je vrlo jednostavno. Primjerice kada se kupuje stan, više ga ja ne prijavljujem već javni bilježnik. Podatke dobiva Porezna uprava koje to uparuje s dohotkom. Od 2010.  godine je 1600 slučajeva gdje je Porezna uprava reagirala, odnosno aktivirala taj proces i kod 1000 je utvrđen taj nerazmjer. Govorimo o 320 milijuna kuna nerazmjera od 2010. godine do sada.
 
Kako se onda može dogoditi takav nerazmjer imovine i primanja kod nekih dužnosnika?
 
-U zakonu piše da kada stječete nekretninu onda se aktivira taj proces. Ključni element je stjecanje neke imovine. Siguran sam da se češljaju i ministri.
 
Koliko će točno poskupjeti cigarete, a koliko slatka i alkoholna pića?
 
-Cigarete ne bi trebale ići više od dvije kune, a slatka pića 40 lipa plus PDV u cijeni litre jednog bezalkoholnog pića. Neće biti nekog velikog udara na potrošače.
 
Izvor: Nova TV / Vlada
 

Pisane vijesti | Zdravko Marić