Marić za HTV: U manje od 2 godine dosegnuli smo predrecesijsku razinu realnog BDP-a

"Kada gledamo ovu procjenu rasta za ovu godinu koja će biti viša od osam posto, to će značiti da je Hrvatska ovu krizu u manje od dvije godine dosegnula predrecesijsku razinu realnog BDP-a. U prošloj krizi, ona je trajala šest godina, i onda nam je trebalo još četiri i pol, gotovo jedanaest godina u odnosu na ovo, manje od dvije. Mislim da s time možemo biti zadovoljni", kazao je ministar Marić.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić gostovao je večeras u Dnevniku HTV-a.
 
"Sportskim rječnikom, dva gola na jednoj strani, to su značajno veći BDP u odnosu na planirano, i posljedično i veći prihodi, a dva primljena gola su veći rashodi u odnosu na ono što smo planirali, a obzirom da su viši nego prihodi onda će i deficit biti povećan. Međutim, pobjeda u zadnjoj minuti je činjenica da nam je javni dug unatoč svim okolnostima ove godine bude zabilježio smanjivanje, i to onim ritmom i dinamikom kojom ga želimo i među ostalim i vidimo iduće tri godine - to je prosječna dva do tri postotna boda BDP-a godišnje", rekao je
 
Kada sve skupa zbrojimo i oduzmemo, dodao je Marić, mislim da u svim okolnostima kako lanjske, tako i ove godine, gdje smo imali situaciju da smo morali produžiti mjere za očuvanje radnih mjesta, gdje smo imali velika izdvajanja vezana uz covid, pa i nešto višu indeksaciju mirovina, što je dobra vijest, ali nije dobra vijest da je ona dobrim dijelom došla zbog povećane inflacije, a u konačnici najvećim dijelom zbog povećanih izdvajanja i rashoda za zdravstvo da imamo povećanje tog deficita. Ali što smo govorili od samog početka, fiskalna politika je od prvog dana pandemije u funkciji očuvanja radnih mjesta obzirom da su ona najviše bila ugrožena sa svim mjerama koje smo činili kako bi očuvali ljudske živote.
 
Upitan jesu li pripravni na gore ekonomske rezultate kao bi sačuvali radna mjesta i zdravlje ljudi, ministar Marić se složio.
 
"Kada gledamo procjenu rasta za ovu godinu koja će biti viša od osam posto, to će značiti da je Hrvatska ovu krizu u manje od dvije godine dosegnula predrecesijsku razinu realnog BDP-a. U prošloj krizi, ona je trajala šest godina, i onda nam je trebalo još četiri i pol, gotovo jedanaest godina u odnosu na ovo, manje od dvije. Mislim da s time možemo biti zadovoljni", naglasio je.
 
Na pitanje budući da će deficit iznositi 18 milijardi kuna hoće li to uzrokovati potrebu za nekim dodatnim zaduženjem, ministar financija je rekao kako su "sve naše potrebe financiranja već ispunili".
 
"Do kraja godine izuzev dvije redovne aukcije trezorskih zapisa - sve smo zatvorili. Naravno mi uvijek moramo biti spremni ako dođe nešto nenadano, još su svega dva mjeseca do kraja godine, ali što se tiče potreba za financiranje, više ih nema za ovu godinu, međutim iduća - kako i planirani deficit, tako i određena dospijeća imamo već u veljači, u svibnju međunarodne obveznice s milijardom i 250 milijuna eura, i potom u srpnju još jedna domaća obveznica. Gotovo tri milijarde eura iduće godine imamo dospijeća, mislim da ćemo biti dosta aktivni već od samog početka, kako na domaćem tako i na međunarodnom tržištu", zaključio je.
 
Financiranje reforme zdravstva
 
"Potvrdilo se još jednom da će prihodna strana uvijek dat svoj doprinos, ove godine je van svih očekivanja dala svoj doprinos. Ali bez jake racionalizacije na rashodnoj strani ne možemo očekivati financijsku održivost zdravstvenog sustava. On dobro trpi i dura izazove pandemije, ali nije samo zbog covida jer ovdje govorimo o dugovima i obvezama. Mi smo postigli određeni dogovor s predstavnicima veledrogerija još na proljeće, razradili smo određene scenarije, neki su malo bolji neko malo lošiji, nažalost za ovu godinu idemo prem najlošijem, najavio je Marić.
 
Bez obzira, naglasio je,  što smo mi uvijek najviše fokusirani prema dugovima veledrogerijama, to na žalost nisu jedini dugovi u zdravstvu.
 
O inflaciji
 
"Građani su suočeni s poskupljenjem artikala i proizvodima i uslugama koje svakodnevno konzumiraju, onda svaki artikl koliko je porasla cijena, međutim kada to sve skupa stavite u skup, naše procjene su da je inflacija ispod tri posto čime Hrvatska ne odskače od ostatka Europske unije", zaključio je ministar financija.
 
 
Izvor: HTV/Vlada


Pisane vijesti | Zdravko Marić