Marić za RTL: Nadam se pozitivnom efektu mjera poreznih rasterećenja za mlade

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar financija Zdravko Marić predstavit će sutra u Banskim dvorima mjere 4. kruga porezne reforme. O njima je za RTL Danas govorio ministar financija.
 
Na početku razgovora, upitan je za priopćenje HUP-a o poreznoj reformi.
 
"Sve zavisi kako promatrate, je li čaša poluprazna ili polupuna. Priča se da se nepotrebno komplicira sustav, ali to nije tako. Daje se jedna stimulativna demografska mjera", kazao je Marić.
 
Na pitanje o mjeri za mlade, odnosno činjenici da bi zaposleni do 25 godina trebali u potpunosti biti oslobođeni poreza na dohodak, a samim tim i prireza ako ga je grad ili općina u kojoj žive uvela, te da bi oni između 25 i 30 godina trebali plaćati pola propisanog poreza na dohodak, Marić je poručio:
 
"Prekid te mjere neće biti baš na rođendan, bit će jedno puno normalnije rješenje. Ja mislim da sve ovo vrijeme prepoznajemo problem u demografiji i iseljavanje mladih. Ja se nadam da ta mjera može izazvati pozitivan efekt.".
 
O kojem broju govorimo, pitala ga je reporterka RTL-a.
 
"Ukupan broj mladih u toj dobi je 370 tisuća, a onih koji su u škarama dohotka je 250 tisuća. Ne govorimo o iznosima dohotka", kaže ministar.
 
Riječi je bilo i o stopi poreza na dohodak od 24 posto.
 
"Uvijek možemo razmišljati o nekim drugim mjerama"
 
"Nemam ništa protiv toga. No, u tome ima i financijski aspekt, a i pitanje koga uspijevate pogoditi s tom mjerom. No, moram reći, puna su nam usta mladih, a kada su mladi s ovakvim mjerama u pitanju puna su nam usta kritika. U danim okolnostima, rast plaća u dobrom djelu djelatnosti je vođen manjkom radne snage. Uvijek možemo razmišljati o nekim drugim mjerama", rekao je ministar financija.
 
O prethodna tri vala porezne reforme, Marić je kazao:
 
"U prvom krugu je većina osjetila porast plaće. Ja osobno nisam osjetio, niti dobar dio Vlade. Ako mislite da porezne izmjene radimo zbog sebe, to ne bi bila točna konstatacija. Sve ovo vrijeme ukupno rasterećenje u 4 godine iznosi nešto više od 9 milijardi kuna."
 
Na pitanje je li u planu dodatno povećanje minimalca, ministar je kazao:
 
"To nije mjera porezne politike. O tome pred kraj godine. To uvijek treba biti na stolu. Mi dajemo porezne poticaje da se povećaju plaće."
 
 
Izvor: RTL / Vlada
 

Pisane vijesti | Zdravko Marić