Marić za RTL: Rezultat proračuna bit će bolji nego je predviđeno u rebalansu

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić gostovao je večeras u RTL-u Danas, gdje je, između ostalog govorio, o INA-i, porastu troškova, rastu inflacije, ali i drugim aktualnim temama.

Upitan je li mu laknulo nakon odluke da se Ina neće otkupiti jer ne mora stvoriti novac za otkup dionica, ministar Marić je kazao da je to razumna odluka. "Iz te perspektive možemo reći da, ali to je razumna odluka. Od prvog obraćanja nastojimo raditi u nacionalnim interesima. Ovo nije samo financijsko pitanje, puno je šire od toga", pojasnio je.
 
Na pitanje je li ovaj prelazak na arbitražu produžavanje neispunjenog obećanja na nekoliko godina, Marić je rekao da će se vidjeti kako će proces ići dalje. "Mislim da je ovo bila razumna odluka s naše strane, učiniti ovaj iskorak danas. Novi momenti su došli", ustvrdio je.
 
Upitan jesmo li imali  novac u proračunu za otkup dionica, Marić je kazao da bi postupali isto kao sa zrakoplovima. "Kada bi se odluka donijela, novac bi se našao", dodao je.
 
Na pitanje bi li zaduživanje bila opcija, ministar je kazao kako je uvijek isti princip za stavke u proračunu, ili zaduživanje ili prodaja imovine.
 
Inflacija raste mjesecima
 
Mjesecima inflacija raste, a danas je ministar Ćorić najavio i skuplji plin i struju. Upitan što će Vlada učiniti kako bi oni najsiromašniji to najmanje osjetili, Marić je kazao kako još ne znaju parametre, ali kako će pravovremeno reagirati.
 
Na pitanje jesu li opcija vaučeri, ministar je rekao kako će se vidjeti, a nije želio spekulirati. "Za iduću godinu, i ne samo za iduću, proteklih nekoliko mjeseci, imamo podatke za studeni, iduće mjesece da će doći do dodatnog ubrzanja inflacije", naveo je.  
 
Upitan imamo li plan za najsiromašnije, Marić je kazao kako postoji mogućnost pomoći kroz gospodarski rast, rast plaća i standarda pa bi se tako anulirali efekti povećanja cijena.
 
Na tvrdnju da se Vlada umiješala u rast cijena goriva i pitanje kako će reagirati sada, ministar je kazao da je i u pandemiji našla odgovor, a tako će biti i sada. Konkretno o postupcima nije želio govoriti, rekavši da sve ovisi o tome kakvi će biti parametri.
 
"Ako nešto ide izvan kontrole na globalnoj razini mi dobijemo signale vodećih ljudi koji kažu kako će ovaj efekt inflacije krenuti ispuhivanje. Mi smo svjesni toga da ako do toga dođe, dogodile su se i događaju se strukturni problemi", ustvrdio je Marić i naveo poremećenost opskrbnih lanaca i tržišta rada zbog pandemije. 
 
Sve to, dodao je, izravno ili neizravno utječe na inflaciju.
 
Upitan hoće li biti novog rasterećenja plaća, Marić je podsjetio da je Vlada i u pandemijskoj godini smanjivala porez na dohodak i stope. Dodao je da treba sagledati četiri kruga reforme, ali i činjenicu da na globalnoj razini postoji puno promjena, kao što su digitalni zeleni porezi.
 
Što se pak tiče roka do kad će trajati kočnica, ministar je kazao da neće dugo. Podsjetio je da porezne izmjene uvijek idu početkom godine te da se neće dogoditi ništa prije 1. siječnja 2023.
 
Uvođenje eura
 
Upitan hoće li uvođenje eura biti udar na standard građana, Marić je kazao kako brojke pokazuju da je inflacija u proteklih nekoliko mjeseci u ovom razdoblju puno viša od efekta koji bi euro i relativno zaokruživanje cijena mogao kao takav imati.
 
"Mi smo najavili da će od kolovoza biti dualno iskazivanje cijena i ta obveza će biti minimalno nakon godinu dana od uvođenja eura", naveo je.
 
Proračun se u ovo vrijeme dobro puni
 
Upitan o rupama u zdravstvu, Marić je rekao da bi bilo sjajno kada bi COVID bio jedini problem, dodavši da stari dugovi stalno rastu.
 
Najavio je i reformu zdravstva kojoj je vidio samo segmente.
 
Što se tiče postojanja mogućnosti da se u blagdansko vrijeme uvede smanjenje PDV-a za ugostitelje, ministar je kazao kako sigurno ne u ovom trenutku
 
Marić je rekao i da se proračun u ovo vrijeme dobro puni, ali i da se neće hvaliti jer odmah rastu apetiti.
 
"Ostala su dva dana, mogu reći da će porezni prihodi biti iznad plana. Vjerujem da će naplata PDV-a ići preko, doprinosi isto preko, a trošarine unutar plana. Porez na dobit nešto ispod, a rashodi će biti malo ispod. Rezultat proračuna bit će bolji nego je predviđeno u rebalansu. Negdje smo, možda i na razini od 4 posto BDP-a", zaključio je ministar Marić.
 
Izvor: RTL/Vlada
 
 

Pisane vijesti | Zdravko Marić