Međunarodna konferencija u povodu 20. godišnjice Konvencije o zabrani protupješačkih mina

Ured za razminiranje, RACVIAC - Središte za sigurnosnu suradnju i Veleposlanstvo Kanade u Republici Hrvatskoj organiziraju međunarodnu konferenciju posvećenu 20. godišnjici Konvencije o zabrani uporabe, stvaranja zaliha, proizvodnje i prijenosa protupješačkih mina i o njihovom uništenju, u široj javnosti poznatije kao Ottawska konvencija.
 
Svečano otvaranje konferencije održat će se u utorak, 17. listopada 2017. godine s početkom u 10,00 sati u dvorani ban Zrinski Hotela Dubrovnik u Zagrebu, Ljudevita Gaja 1.
 
Konvencija koja je za potpis otvorena u Ottawi, 2. prosinca 1997., a Republike Hrvatska ju je, među prvima, ratificirala 20. svibnja 1998. godine, stvara snažan multilateralni okvir za zabranu korištenja protupješačkih mina zbog njihovoga neprihvatljivog djelovanja na ljude te ujedno obvezuje države stranke i/ili potpisnice na razminiranje minskih sumnjivih površina pod njihovom kontrolom, uništenje svih zaliha protupješačkih mina, kontinuiranu edukaciju i informiranje stanovništva o minskoj opasnosti te sustavnu i adekvatnu pomoć osobama stradalima od mina.
 
Važno je napomenuti da je Republika Hrvatska sukladno odredbama Konvencije uništila sve zalihe protupješačkih mina prije isteka roka propisanog Konvencijom te je izuzetno aktivna u njenoj implementaciji od samih početaka što ju u međunarodnim okvirima pozicionira kao iznimno uspješnu i proaktivnu u svim važnim aspektima Konvencije.  

Poseban gost konferencije bit će dr.sc. Lloyd Axworthy, bivši ministar vanjskih poslova Kanade i jedna od najzaslužnijih osoba za nastanak Ottawske konvencije, koji je za svoju predanost humanitarnim nastojanjima bio nominiran za Nobelovu nagradu za mir 1997. godine.
 
Osim njega, svoje viđenje nastanka Ottawske konvencije, aktualne trendove u njenoj implementaciji te planove za budućnost i realnost ostvarenja političkog cilja - svijeta bez mina do 2025. - sudionicima će približiti predstavnici niza uglednih međunarodnih i nevladinih organizacija koje se bave problematikom protuminskog djelovanja, kontrole naoružanja i razoružanja.  
 
Konferencija će trajati dva dana zbog nastojanja organizatora da se teorijski dio konferencije obogati stručnim dijelom, odnosno posjetom nekom od radilišta razminiranja u Hrvatskoj. Ove godine, u srijedu 18. listopada 2017., planiran je obilazak terena u okolici Sunje pri čemu će sudionici konferencije posjetiti spomen-obilježje u petrinjskom naselju Mošćenica koje je podignuto u sjećanje na 12 mještana stradalih od mina.
 
Pozdravne govore na svečanom otvaranju održat će Terezija Gras, državna tajnica Ministarstva unutarnjih poslova i izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Amir Muharemi, pomoćnik ministrice vanjskih poslova, Haydar Berk, veleposlanik i direktor RACVIAC-a - Središta za sigurnosnu suradnju, Lloyd Axworthy, bivši ministar vanjskih poslova Kanade, Daniel Maksymiuk, veleposlanik Kanade u Republici Hrvatskoj i Thomas E. Schultze, veleposlanik Njemačke u Republici Hrvatskoj.
 

Najave