Medved: Ako zaprimimo optužnicu iz Srbije protiv pilota odbacit ćemo je

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved kazao je novinarima da nijedno državno tijelo nije zaprimilo optužnicu srpskog tužiteljstva zbog navodnih ratnih zločina u Oluji protiv četiri hrvatska vojna pilota, ali ako ih dobije, Hrvatska će ih odbaciti.

„Niti jedno naše tijelo nije zaprimilo nikakvu optužnicu. Ukoliko ju zaprimimo odbacit ćemo ju onako kao što smo to učinili prošle godine kada je tužiteljstvo BiH pokušalo pokrenuti optužnicu protiv osam hrvatskih generala za Bljesak“, kazao je Medved novinarima u Brdovcu gdje je nazočio ispraćaju i pokopu ekshumirane 133 žrtve koje su u poraću ubile partizanske jedinice.

Medved je pozvao srbijanske vlasti da „smognu snage i mudrosti da se suoče sa svojom prošlošću, a ta prošlost nije nimalo lijepa“.

„Velikosrpska ideologija, velikosrpska Miloševićeva politika uz pomoć pobunjenih Srba u Republici Hrvatskoj, ostavila je iza sebe krvavi trag - više od 15 tisuća ubijenih“, kazao je Medved.

Ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik Vlade napomenuo je i da se srbijanska državna tijela oglušuju na upite ministarstva branitelja o ubijenima i nestalima u Domovinskom ratu.

„Iako sam kao ministar slao desetke konkretnih zahtjeva koji su vezani i za konkretan događaj i konkretan datum, izostala je u potpunosti suradnja. Nisu nam dostavili niti jedan podatak o tome gdje su posmrtni ostaci i gdje  su grobnice iz Domovinskog rata“, rekao je Medved.

Ponovio je kako je za vladu neprihvatljiv srpski zakon o univerzalnoj jurisdikciji, poručivši da Srbija time „glumi mini Haag“, što „zasigurno neće proći“.

Srbija u sklopu pregovora za pristupanje Europskoj uniji mora uskladiti svoj pravosudni sustav s pravnom stečevinom EU-a, što uključuje uklanjanje zakona o univerzalnoj jurisdikciji i procesuiranje počinitelja "najtežih ratnih zločina", istaknuo je Medved.

„Što se tiče naših zahtjeva, oni su zahtjevi Europske unije“, kazao je Medved, dodavši da Hrvatska „gotovo na tjednoj razini“ podiže „konkretne optužnice protiv počinitelja ratnih zločina u Republici Hrvatskoj“.

„Sva naša tijela nastavit će ustrajno obrađivati svaki pojedinačni zločin i nikad nećemo prestati pripremati i podizati optužnice koje se temelje na konkretnim zlodjelima“, poručio je potpredsjednik vlade.

Milanović nije odgovorio na poziv za sjednicu VNS-a

Ministar se osvrnuo i na izjavu predsjednika Zoran Milanović koji je kazao da premijer Andrej Plenković bojkotira sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost o stanju u Bosni i Hercegovini.

Medved je istaknuo da je premijer Plenković „prije više od 70 dana“ pismom poslao poziv predsjedniku da se održi sjednica VNS-a.

„Koliko mi je poznato odgovor još uvijek nismo dobili“, kazao je Medved.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Tomo Medved