Medved: Kroz proces obnove što brže vratiti ljude u njihove obiteljske kuće

Potpredsjednik Vlade i čelnik Stožera za otklanjanje posljedica potresa Tomo Medved rekao je u utorak kako kroz proces obnove i kvalitetan i odgovoran pristup u osmišljavanju modela obnove žele vratiti ljude u njihove obiteljske kuće što je brže moguće.

Medved i zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović održali su u utorak sastanak u Petrinji u vojarni "Pukovnik Predrag Matanović" te obišli OŠ "Dragutin Tadijanović".

Ističući kako je do sada na području Petrinje uklonjeno 35 objekata koji ugrožavaju sigurnost ljudi, Medved je u izjavi novinarima rekao i da se na tome intenzivno radi i na području Gline i Siska.

Uz to radi se i na više od sto elaborata za uklanjanje takvih objekata jer se mora poštovati procedura  reguliranja odnosa sa njihovim vlasnicima.

Za obnovu osigurana financijska sredstva

Također, poručio je, Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje je u poodmakloj fazi prikupljanja zahtjeva za brzom obnovom, a do sada je ih zaprimio više od tri tisuće.

"Administrativno do 1. svibnja imamo obradu tih zahtjeva", kazao je. Nakon 1. svibnja intenzivno na cijelom potresom zahvaćenom području počet će s obnovom oštećenja na dimnjacima, zabatnih zidova i krovišta kako bi se oko 20.000 obitelji moglo vratiti u svoje obiteljske domove.

Medved je rekao i da se istovremeno rade projekti za obnovu onih objekata koji, ili se moraju  ukloniti pa graditi novi, ili se radi o objektima koji se mogu obnoviti. Za obnovom takvih objekata zaprimili su više od šest tisuća zahtjeva.

Istaknuvši i da su za obnovu osigurana financijska sredstva, Medved je podsjetio i da je za obnovu od potresa Vlada 101 milijun kuna prebacila na račun Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Naveo je i da su za program privremenog stambenog zbrinjavanja nabavili i pozicionirali više od 1900 kontejnera i mobilnih kućica. Uz to, ubrzano postavljaju i kontejnerska naselja u Mošćenici i dva u Sisku. 

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti