Medved: Nužno je uspostaviti određene module obveznog služenja vojnog roka

Slika /Vijesti/2024/Veljača/12 veljača/Medved 7.jpg

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved rekao je da je nužno uspostaviti određene module obveznog služenja vojnog roka te najavio da će, nakon što Vlada razmotri prijedlog Glavnog stožera Oružanih snaga RH  i MORH-a, konačni prijedlog biti upućen u javno savjetovanje

S obzirom na novu sigurnosnu arhitekturu u svijetu i našu procjenu radi se na inačici mogućeg uvođenja obveznog služenja vojnog roka, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja u izjavi novinarima u Daruvaru.

"To nije niti malo jednostavna aktivnost niti malo jednostavan zaokret u svjetlu obveza prema mladim ljudima", naglasio je Medved te pojasnio da se upravo radi detaljna analiza kadrovskih, materijalnih i financijskih učinaka te mjere.

Kazao je da će Vlada, u idućim tjednima, a na prijedlog Glavnog stožera i Ministarstva obrane, analizirati te inačice. "Nije nikakva tajna da u perspektivi moramo imati takav jedan pristup, da moramo uspostaviti određene module obveznog služenja vojnog roka, uz ovaj modul koji već imamo, dragovoljnog služenja vojnog roka. Nakon što MORH i Glavni stožer dostave prijedlog, mi ćemo ga kao Vlada staviti na javnu raspravu", najavio je.

Ocijenit ćemo te inačice i one module koje prepoznamo kao najoptimalnije pustit ćemo u javnost, da ona iznese svoje stavove, svoje mišljenje, prije donošenja konačne odluke, dodao je.

S obzirom na ustavnu odredbu prigovora savjesti, Medved je istaknuo da, uz klasičnu komponentu služenja vojnog roka, postoji i komponenta potrebna svakom društvu, pa i hrvatskom, u kojoj bi se kroz određene oblike služenja osposobljavalo za druge dužnosti. "Poput službi i dužnosti u civilnoj zaštiti, a kao priprema za okolnosti stanja katastrofa, požara itd.", naveo je.

Svi akteri koji participiraju u procesu pozvani na aktivno sudjelovanje

Novinari su Medveda pitali hoće li Predsjedniku prezentirati te prijedloge i konzultirati ga.

"Javna rasprava podrazumijeva uključivanje svih aspekata, svih sudionika u procesu donošenja odluke, kao što se to inače čini u svakom donošenju zakonskih ili podzakonskih akata. Svi akteri koji participiraju u tom procesu pozvani su na aktivno sudjelovanje, odnosno aktivan doprinos i davanje svojih mišljenja, sugestija i stavova", rekao je Medved.

Na ponovno pitanje hoće li biti izravnih konzultacija podsjetio je da je ministar obrane Ivan Anušić imao izravan kontakt te da dalje od toga ne bi komentirao.

Upitan o financijskom segmentu uvođenja obveznog vojnog roka Medved je poručio da sigurnost nema cijenu. "Vjerujem da su toga svi svjesni. Bitno je osmisliti konceptualno module koji su najučinkovitiji", dodao je.

Nužno je kvalitetno osmisliti svaki trenutak koji mladi čovjek provede u sustavu obrane, kazao je ministar, naglasivši da sigurnost svake države počiva na kvalitetno osposobljenim ljudima. Podsjetio je koliko je to bilo važno za vrijeme Domovinskog rata, u trenucima kad nismo imali svoju vojsku.

Vjeruje da će prijedlog, kojeg će Vlada predstaviti u kvalitetno osmišljenoj formi, biti dobro prihvaćen i od budućih ročnika, mladih ljudi koji će mati priliku dio svog života provesti u odori Hrvatske vojske. 

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Tomo Medved