Medved: Odvažnost i zajedništvo Tigrova ostvarilo nezamislivo

Pripadnici 1. motorizirane bojne Tigrovi, sljednice 1. gardijske brigade Tigrovi, svečano su obilježili 30. godišnjicu. Svečanost je održana kod spomenika poginulim pripadnicima brigade ispred vojarne "Prve gardijske brigade Tigrovi - Croatia" u Novom Zagrebu, gdje su brojni uzvanici, obitelji, veterani i članovi braniteljskih udruga zapalili svijeće i odali počast.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved istaknuo je kako je prije 30 godina povijest Tigrova započela s vjerom u Hrvatsku, a da je njihova odvažnost i zajedništvo ostvarila nezamislivo i naizgled neostvarivo.

"Put Tigrova, put je hrabrosti i časti hrvatskih vojnika koji su pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana vodili i dobili najteže bitke", naglasio je Medved.

Poručio je da Vlada ulaže iznimne napore u osiguravanje pravne sigurnosti koju pruža braniteljima i stradalnicima iz Domovinskog rata te istaknuo kako su u pogledu pronalaženja nestalih osoba iz rata napravili snažan iskorak donošenjem Zakona o osobama nestalima u Domovinskom ratu.
"Pouka koju smo spoznali prije 30 godina i koju nikada ne smijemo zaboraviti je da ujedinjeni oko istog cilja i vođeni istom željom možemo svladati sve teškoće. Istu tu pouku zajedništva moramo primjenjivati i danas u izgradnji prosperitetnije budućnosti", izdvojio  je Medved.

Ratni put Tigrova je častan, slavan i impresivan

Ministar obrane Mario Banožić naglasio je kako su Tigrovi bili udarna snaga Hrvatske vojske u borbi za samostalnost i slobodu.

"Ratni put Tigrova je uistinu častan, slavan i impresivan. Vaša požrtvovnost i junaštvo bit će i ostati putokaz naraštajima kako se i s koliko ljubavi branila domovina. Danas se s posebnim pijetetom i poštovanjem prisjetimo svih poginulih i nestalih Tigrova. Njima i njihovim obiteljima iskazujem duboku zahvalnost za sve što su učinili za Hrvatsku", kazao je Banožić.

Ministar je dodao kako se trebamo okrenuti budućnost, ali da istovremeno moramo biti svjesni naše povijesti te ju moramo poznavati kako se više nikada ne bi dozvolila razaranja i stradavanja naroda i domovine.

"Na nama je dužnost i obveza da nastavimo unaprjeđivati i razvijati Hrvatsku vojsku kako bi i dalje pružala sigurnost našem narodu. Nastavljamo s prijeko potrebnim ulaganjima u Hrvatsku vojsku, uz sve izazove s kojima smo kao društvo suočeni, zauzeli smo čvrst stav kako ćemo braniti trenutna materijalna prava hrvatskih vojnika", poručio je Banožić.

Medved: Vjerujem da će premijer i predsjednik brzo usuglasiti termin Vijeća za nacionalnu sigurnost

Ministar Medved u izjavi medijima izrazio je uvjerenje da će premijer i predsjednik Republike vrlo brzo usuglasiti termin održavanja Vijeća za nacionalnu sigurnost.

"Vjerujem da će vrlo brzo predsjednik Vlade i predsjednik Republike usuglasiti i termin održavanja Vijeća za nacionalnu sigurnost i sadržaj, odnosno točke dnevnog reda", rekao je Medved novinarima nakon obilježavanja 30. godišnjice "Tigrova".

Na upit zamjera li predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću kritike oko Koordinacije sustava domovinske sigurnosti, za koju tvrdi nije nadležno tijelo i ne može donositi mjere, već Vijeće, Medved je poručio da sve što rade, rade na temelju zakona i propisanih nadležnosti.

"Vrlo jasno prepoznajemo svoju odgovornost, nadležnosti i u okviru njih radimo svoj posao. Koordinacija sustava domovinske sigurnosti jasno je i precizno utemeljena u zakonu. Naše nadležnosti su iznimno i precizno, kvalitetno predviđene i predvidjele su sve ove okolnosti", naglasio je.

Koordinacija, dodaje, između ostalog, predviđa angažiranje i pozivanje i drugih komponenti koje u formalnom svjetlu i nisu sastavnice, "ali možemo pozvati te to i činimo".

"Ovdje možemo govoriti o relevantnom tijelu koje ima uvid, sve parametre za provesti odgovarajuću analizu i predložiti odgovarajuće mjere. Mi smo usmjereni na taj segment i na tom tragu ćemo nastaviti i dalje raditi", poručio je Medved.

Analiziraju se svi sigurnosni rizici

Vezano za Koordinaciju za sustav domovinske sigurnosti kao i Savjet za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih službi, Medved ističe da kontinuirano rade.

"To su sve one predradnje gdje se analiziraju svi aspekti svih rizika i pronalaze odgovarajuća rješenja", naglasio je, dodavši da će se do kraja ovog tjedna održati još jedan Savjet.

Istaknuo je da je izrazito važno ono što provode sa svim sastavnicama sustava domovinske sigurnosti, kroz temeljitu analizu, "a iz koje u konačnici proizlaze preporuke, odnosno mjere".

Isto tako i na Savjetu za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih službi gdje, kaže, analiziraju sve sigurnosne rizike i sve aspekte koji mogu utjecati na sigurnost građana, kako bi u skladu sa svim tim analizama predložili i smjernice i preporuke i mjere u cilju očuvanja sigurnosti u Hrvatskoj.

"To je ono na što smo usmjereni ozbiljnim i odgovornim radom, angažiranjem svih relevantnih sastavnica našeg sigurnosno-obavještajnog sustava i kad se dogovori održavanje Vijeća, mi koji činimo dio tog sustava imat ćemo zasigurno dosta elementa, kao prijedlog mjera, kao preporuke za donošenje odgovarajućih odluka", ustvrdio je Medved.

Banožić: Nikada se ne smije dopustiti da Hrvatska vojska ide na marginu i da služi kao politički poligon

Ministar obrane Mario Banožić izjavio je medijima, vezano za nesuglasice s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem oko polaganja vijenaca u povodu blagdana Svih svetih, da je to za njega zatvorena tema.

"Nisu to za mene otrovne strelice. To je bilo iznošenje činjenica na osnovu nekoliko postavljenih tema u javnosti koje sam osjećao potrebu zbog Hrvatske vojske, načelnika Glavnog stožera, kompletnog protokola da se iznesu jasno van jer nisu bile korektno iznesene. To smo i pokazali ljudima i to je za mene zatvorena tema", rekao je Banožić.

Sutra će biti najavljeni sastanak na Pantovčaku s predsjednikom, a ono što je bila Banožićeva zamolba i što se nada da će biti ispoštovano, je da se ti sastanci ubuduće događaju pisanim putem s jasnim dnevnim redom, odnosno zapisnikom tako da o tome postoji zabilješka i da nema nepoznanica.

Banožić je komentirao i oporbu u Saboru koja traži opoziv ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića, odnosa s bivšim čelnikom Janafa Draganom Kovačevićem te posjet njegovom "klubu".

Banožić je tako rekao da je Kovačević izabran kada je premijer bio Zoran Milanović, projekt Krš-Pađene započet je 2012/2013., također za vrijeme njegovog mandata, a "klub" je posjetio i sam Milanović.

"Ne znam znači li to da će oporba pokrenuti opoziv Milanovića", rekao je, dodavši da su to teme koje se trebaju komentirati i da to nije uvreda predsjednika.

Modernizacija vojske, dugoročni plan razvoja…

Vezano za sastanak, rekao je da su tema modernizacija vojske, upravljanje ljudskim kadrovima i dugoročni plan razvoja te poručio da će u tome poštivati ulogu predsjednika i zakonske odredbe.

Upitan mogu li se na sastanku očekivati povišeni tonovi, rekao je da nije tip koji inače galami te da nije primijetio ni da je Milanović takav tip. Dodao je da ministar, predsjednik Republike i načelnik Glavnog stožera imaju svoje uloge i da tako moraju funkcionirati s ciljem razvoja Hrvatske vojske.

"Nikada se ne smije dopustiti da Hrvatska vojska ide na marginu i da služi kao politički poligon. Imam svoje političko opredjeljenje, ali nisam ograničen. Idemo razgovarati o temama. Slažem se da čovjek može imati svoje viđenje, neka iznese argumente, a ja ću svoje i pronaći ćemo rješenje koje je najbolje za vojsku", poručio je Banožić.

Milanović je jučer kritizirao MORH-ovog državnog tajnika Zdravka Jakopa zbog njegovog imenovanja na tu funkciju kao vojne djelatne osobe, za što Milanović kaže da je korištenje vojnika u političke svrhe.

Banožić je pak rekao kako temeljem Zakona o službi u Oružanim snagama postoji pravo da osoba bude imenovana dužnosnikom te se u tom trenutku zamrzava vojna služba kao djelatno vojne osobe. Ta se dužnost može obnašati do pet godina, a osoba se nakon toga može vratiti u službu, stoga Banožić ne vidi zakonsku zapreku i "ne zna tko mu je tako prezentirao stvar".

Upitan je li Jakop imao pozitivno mišljenje načelnika Glavnog stožera o novom imenovanju, rekao je da koliko zna, suradnja između načelnika i državnog tajnika nije nikada imala nekakvu upitnu situaciju.

"Dobro da ste me ovo pitali, provjerit ću i dat ću vam pisani odgovor", odgovorio je Banožić novinarima.

Rebalansom proračuna projekti su se samo pomaknuli

Vezano za rebalans proračuna gdje će se vojska morati odreći određenog iznosa, Banožić je rekao da se nije odustalo od infrastrukturnih projekata, već da su se pomakli, ali nastavljaju raditi na njima.

Natječaji oko nabavke borbenih aviona imaju svoj postupak te se očekuje da će 12. studenog završiti postupak validacije, nakon čega kreće novih 30 dana evaluacije.

"Mnogi su komentirali da ih nema u idućem proračunu, a razlog je taj što se sad u ovom trenutku ne zna koliki je iznos. Treba naglasiti da ta sredstva neće biti unutar stavke Ministarstva obrane jer nije niti logično, već unutar resora financija", ustvrdio je Banožić te dodao da će nabava sredstava biti odluka Vlade.

Zdrav koncept za razvoj Hrvatske vojske

Materijalna prava su stečena prava i ona se ne smiju dirati, dodao je, već postoje određeni elementi koje bi predložio da se u budućnosti odraze na Hrvatsku vojsku po pitanju primanja, financijskih sredstava.

"Mislim da ćemo to uspjeti napraviti uz pomoć ostalih kolega u drugim resorima i tako se uključiti u sredstva iz EU-a za koje do sada nismo imali mogućnosti", istaknuo je Banožić, dodavši da tako i u budućim rebalansima neće imati situaciju da se prezentira kako je Ministarstvo obrane izgubilo najviše novaca jer je ono jedino koje nema mogućnost povlačenja sredstava.

Razgovori koji su do sada bili na razini Europske komisije po pitanju Europskog obrambenog fonda urodili su plodom i razvijamo se u pravcu da u idućem programskom razdoblju imamo sredstva iz tog fonda, rekao je.

"Ono što bi bio moj cilj i što komuniciram na sastancima s ministrima EU-a je da prije svega budu okrenuti prema gospodarstvu i proizvodnji, odnosno prema tvrtkama koje su uključene u obrambeni sektor i industriju", naveo je Banožić.

Tako se potiče gospodarstvo razvijajući istraživanje i razvoj unutar Hrvatske vojske jer postoji potencijal među ljudima, osobito po pitanju informatike, rješenja za radarske sustave i letjelice, a do sada za to nije bilo prostora, dodao je.

"Ako to povežemo s budućim vojnim sveučilištem, to bi bio zdrav koncept za razvoj Hrvatske vojske u budućnosti", poručio je Banožić.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti