Medved: Sve važne obljetnice iz Domovinskog rata obilježavamo dostojanstveno

Potpredsjednik Vlade Medved poručio je danas da se sve važne obljetnice iz Domovinskog rata obilježavaju dostojansveno, ali i da su od same nazočnosti na obljetnicama još važnije konkretne aktivnosti koje Vlada poduzima svaki dan na izgradnji odnosa u društvu usmjerenih prema budućnosti i prosperitetu.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved gostovao je danas u programu N1 televizije.
 
Govoreći o obilježavanju obljetnice Vojno-redarstvene operacije Oluja u Kninu istaknuo je da je prošle godine održana jubilarna, 25. obljetnica kojoj je nazočila cijela Vlada.
 
"Nastavljamo, kao što smo činili i u prvom mandatu, dostojanstveno obilježavati sve važne obljetnice iz Domovinskog rata. Tako ćemo obilježiti i 26. obljetnicu Oluje u Kninu", poručio je.
 
Dodao je da su pred Hrvatskom 30. obljetnica stradanja Vukovara, zatim 30. obljetnica osnivanja niza postrojbi Hrvatske vojske i policije te niz drugih obljetnica vezanih uz sjećanja na stradanja u 1991. godini.
 
Istaknuo je da su od same nazočnosti na obljetnicama još važnije konkretne aktivnosti koje Vlada poduzima kroz potpore žrtvama Domovinskog rata, ali jednako tako i na izgradnji odnosa u društvu usmjerenih prema budućnosti i prosperitetu.
 
"Puno je toga što naša Vlada čini na generalnoj slici odnosa u društvu i na tom tragu ćemo nastaviti", poručio je.
 
Geste na obljetnicama više nego značajne, ali važno je i ono što činimo svakoga dana za razvoj područja stradalih u Domovinskom ratu
 
Prošlogodišnju gestu u kojoj su predstavnici SDSS-a nazočili obljetnici Oluje, a predstavnici Vlade obljetnici u Gruborima, potpredsjednik Medved ocijenio je "više nego značajnom i više nego jasnom", ali i istaknuo da je važno ono što se čini svakoga dana, kroz cijelu godinu na stvaranju preduvjeta za razvoj i perspektivu poglavito u prostorima koja su stradala u Domovinskom ratu.
 
"Jednako je tako važno graditi odnose u Republici Hrvatskoj i u društvu kako bi sve ono što činimo bilo uzor i poticaj izgradnji normalnih odnosa koji garantiraju kvalitetu života našeg naroda. Obljetnice su i ispred nas i puno je toga što ćemo još zajedno učiniti, ali ponavljam da svakoga dana svojim radom doprinosimo stvaranju perspektive i kvalitetnog života naroda koji živi u Hrvatskoj", poručio je.
 
Upitan hoće li ove godine otići u Grubore, kazao je da neće.
 
"Bio sam prošle godine, a predsjednik Vlade je nazočio nekim drugim mjestima. Prošle godine je bila 25. godina gdje smo i svojom fizičkom nazočnošću, ali i porukama, jasno dali do znanja u kojem smjeru jasno gradimo perspektivu naše zemlje", kazao je istaknuvši kako će se sve obljetnice obilježiti dostojanstveno.
 
Danijel Rehak uživa povjerenje svih hrvatskih branitelja
 
Osvrnuo se i na pojedine navode da time što će ove godine u Kninu govoriti Danijel Rehak nije postignut stopostotni dogovor o predstavniku braniteljskih udruga na obljetnici Oluje istaknuvši kako nije dobro u javni prostor unositi nikakav format podjela jer ih, ustvrdio je, zaista nema.
 
"Pukovnik Danijel Rehak je jedan od ratnih zapovjednika obrane Vukovara, čovjek koji je u srpskim koncentracijskim logorima proveo 9 mjeseci, a nakon toga niz je godina predsjednik društva koje zastupa osobe koje su na silu odvedene u srpske koncentracijske logore", naveo je.
 
Dodao je da je Vlada u protekle dvije godine napravila snažne iskorake u iznalaženju modela prema kojima se osobe koje su bile zatočenici tih logora obeštećuje.
 
Istaknuo j da je gospodin Rehak podržan od velike većine udruga iz Domovinskog rata kao osoba koja će iz Knina uputiti poruku u njihovo ime.
 
"Nema nijednog razloga dovoditi u pitanje gospodina Danijela Rehaka", poručio je istaknuvši da se radi o časniku Hrvatske vojske, jednom od zapovjednika obrane Vukovara i osobi koja je niz godina iznimno aktivna u pogledu zastupanja prava populacije koju predstavlja te iznimno cijenjenom čovjeku koji uživa povjerenje svih hrvatskih branitelja.
 
Upitan tko će u ime Vlade sudjelovati na prijemu predsjednika Republike na Tvrđavi u Kninu kazao je da će to biti ministar obrane Mario Banožić.
 
Ulažemo ogromne napore u obnovu Banovine
 
Osvrnuo se potom i na trenutno stanje na Banovini, vezano uz obnovu nakon potresa, ali i nakon nevremena koje je sinoć zahvatilo to područje.
 
Kazao je da su nakon jučerašnjeg nevremena odmah sve interventne snage upućene na teren i pristupile sanaciji šteta.
 
Izvijestio je da je najveća šteta nastala na elektro-energetskom sustavu, posebno na području između Gline i Dvora.
 
"I naše vatrogasne snage i djelatnici HEP-a u velikoj su mjeri sanirali štetu, ali puno je toga što danas još moramo sanirati", dodao je.
 
Dodao je i da je tijekom noći područje Banovine zadesio još jedan u nizu jačih potresa koji je također prouzročio određene štete.
 
"Nakon i tog potresa zasigurno ćemo revidirati plan uklanjanja onih objekata koji su oštećeni do te mjere da prijete sigurnosti ljudi", najavio je.
 
Naglasio je da je do sada obnovljeno više od 250 obiteljskih kuća, a trenutno ih se obnavlja oko 400 te su objavljeni pozivi i odabrani izvođači radova na obnovi još 1500 objekata.
 
"U pogledu obnove Banovine ulažemo ogromne napore. Puno je izazova s kojima se suočavamo svaki dan, poput jučerašnjeg nevremena i novog potresa, ali sve naše službe su na terenu i dorađuju svoj dio posla", poručio je potpredsjednik Medved.

Pisane vijesti