Medved: U Gospiću nađena masovna grobnica sa još 40 posmrtnih ostataka

Slika /Vijesti/2023/Rujan/29 rujna/Ministar Medved Gospić.jpeg

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izjavio je danas kod gospićkog groblja sv. Marije Magdalene, na lokaciji ekshumacije posmrtnih ostataka iz Drugog svjetskog rata i poratnog razdoblja, da je pronađena masovna grobnica sa još 40 posmrtnih ostataka.

"Riječ je o primarnoj grobnici, poznato je kako je Gospić s okolicom mjesto velikih stradavanja, a ovo mjesto, gdje je nađeno puno tragova vatrenog oružja i veliki broj čahura, kao i tragovi vezanja, to samo potvrđuje“, rekao je Medved i podsjetio da se u prethodnoj fazi ekshumacija pronašlo i sahranilo 153 posmrtna ostatka iz tog razdoblja.
 
U mandatu ove Vlade istražena je 81 lokacija grobišta iz vremena Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, pri čemu su ekshumirani posmrtni ostaci 1943 osobe, a Medved je najavio da će se s tim programom nastaviti.
 
Paralelno se vodi potraga za žrtvama iz Domovinskog rata, primjerice traju radovi u okolici Vukovara, a za koji dan kreću i probna iskapanja u potrazi za tijelima Ivana Šretera i drugih nestalih na prostoru Zapadne Slavonije.
 
Ličko-senjski župan Ernest Petry rekao je da su u protekle dvije godine u Gospiću provedene dvije faze istraživanja, te su ispod pregledanih 835 četvornih metara ekshumirana 153 ljudska ostatka.
 
Prema njegovim saznanjima, riječ je o žrtvama komunističko-partizanskih zločina, pa je zahvalio Vladi što će omogućiti da se nakon skoro 70 godina dostojanstveno sahrane tijela ljudi pobijenih bez sudskih procesa.
 
Gradonačelnik Gospića Karlo Starčević najavio je da će na mjestu masovne grobnice ubuduće biti memorijalni centar koji će "vjekovima podsjećati na zločinački karakter komunističkog režima".
 
Ministarstvo branitelja je kod gospićkog groblja prošle srijede počelo posljednju fazu probnih iskapanja i ekshumacije posmrtnih ostataka, nakon što je provedeno opsežno istraživanje s terenskim izvidima i snimanjima iz zraka, te uz probna iskapanja na više izglednih mjesta.
 
Nalazi probnih iskapanja pokazali su da uz ogradu groblja, s istočne strane ceste i unutar igrališta, ima ljudskih ostataka, pa je uslijedilo podizanja asfalta s dijela ceste između gospićkog groblja i nogometnog igrališta Balinovac.
 
Izvor: Hina /Vlada

Pisane vijesti