Medved: U narednih 20 dana realizirat će se smještaj u mobilne kućice i kontejnere

Slika /Vijesti/2021/siječanj/11 siječnja/HN20210107867491.jpg

Ministar hrvatskih branitelja i načelnik Stožera civilne zaštite za otklanjanja posljedica potresa Tomo Medved u ponedjeljak je izrazio nadu da će se u narednih 20 dana realizirati proces smještaja potresom pogođenog stanovništva u mobilne kućice i kontejnere.

Medved je u emisiji "Hrvatski radio za Banovinu" izjavio kako je već drugi dan nakon razornog potresa započeo program nabave i osiguravanja kamp kućica i kontejnera, kojih je danas na potresom pogođenom području sisačko-moslavačke županije 369.

Naveo je i kako je u organizaciji Vlade i Stožer jučer stiglo 299 mobilnih kućica, a tijekom dana ih se očekuje još 70.

"U skladu s ovom dinamikom koju sada provodimo, vjerujem da ćemo u narednih 20 dana realizirati cjelokupan proces", poručio je Medved i dodao kako je potrebno 1500 kućica i kontejnera.

Obnova sisačkog hotela Panonia

Istaknuo je kako je na lokaciji ciglane u Petrinji već postavljano i useljeno 20 objekata, isto je i u sisačkoj ulici Sajmište te na parkiralištu sisačkom nogometnog kluba Segesta gdje je instalirano 35 objekata.

Za smještaj stanovništva najavljena i obnova sisačkog hotela Panonia, gdje bi se krajem tjedna trebali osigurati kapaciteti za privremeni smještaj. 

Medved je kazao kako su u petrinjskoj vojarni smještane još 222 osobe. 

Izvijestio je da je danas u Petrinji s pripremom i dostavom hrane počela državna tvrtka Pleter, te zahvalio svim ugostiteljima i obrtnicima koji već dva tjedna pripremaju hranu.

"Zahvaljujem svim ugostiteljima i obrtnicima na brojnim donacijama, a poglavito kuharima koji su s velikim iskustvom i srcem svih ovih dana neumorno radili kako bi prehranili stanovništvo kada je najteže", naglasio je Medved. 

Nitko neće ostati bez obroka

Na općinama i gradovima je, dodao je, da na dnevnoj razini dostavljaju podatke o potrebama za hranom i lokacijama gdje se dostavlja, kao i odgovornu osobu za prihvaćanje i podjelu hrane.

"Nitko neće ostati bez obroka i u to budite sigurni", rekao je te najavio da se s ugostiteljima i nadalje nastavlja taj proces koliko to oni budu mogli i htjeli.
 
Medved je kazao i da službe i volonteri, zbog snijega i niskih temperatura, pojačano obilaze sva naselja te dijele vreće za spavanje, deke i sav nužan materijal da ljudi što lakše prevladaju ove teškoće.


Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Tomo Medved