Medved u Rakovici na obilježavanju 150. godišnjice Rakovičkog ustanka

U nazočnosti predstavnika središnje i regionalne vlasti, u Rakovici je u petak obilježena 150. godišnjica Rakovičkog ustanka za odcjepljenje Hrvatske od Austro-Ugarske, koji su od 8. do 11. listopada 1871. vodili pravaši s Eugenom Kvaternikom na čelu i u kojem je sudjelovalo oko 500 pobunjenika.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved na svečanosti je posebno istaknuo da danas ne obilježavamo samo 150. obljetnicu Rakovičkog ustanka, nego i Dan Hrvatskog sabora, 30. obljetnicu od raskidanja svih državnopravnih sveza s bivšom Jugoslavijom zbog velikosrpske agresije. Kako je istaknuo, mnoštvo je poveznica u povijesnim težnjama hrvatskog naroda za samostalnošću.

“Nažalost, u velikosrpskoj agresiji ovaj je prostor bio potpuno spaljen, narod prognan, prva žrtva Domovinskog rata Josip Jović poginuo je u blizini na Plitvicama, najmlađa žrtva Domovinskog rata Ivan Špoljarić poginuo je također blizu, u Grabovcu, ali danas ovdje svjedočimo i samostalnosti i uređenju prostora, usmjerenosti ka gospodarskoj i demografskoj revitalizaciji”, rekao je Medved.

U ime Hrvatskog sabora i predsjednika Gordana Jandrokovića, saborska zastupnica Nada Murganić je rekla da i taj ustanak i njegove žrtve od prije 150 godina jasno govore da nam Hrvatska “nije pala s neba, da su se Hrvati kroz povijest za oslobođenje od tuđinske vlasti i opstojnost krvavo borili”.

“Od povijesti se uči, ali se od nje ne živi, i upravo vi u Rakovici ste primjer marljivosti jer ste se okrenuli stvaranju temelja za budućnost, a snimke iz zraka koje gledamo pokazuju da je Rakovica ne samo u lijepom krajoliku uz Plitvice, Koranu i šume, nego i da je sve lijepo održavano i uređeno”, rekla je Murganić.

Čestitala je na realizaciji mnogih projekata koje su poduprli Karlovačka županija, Vlada i Hrvatski sabor.

Izaslanik hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića Julije Domac rekao je da je u Rakovici puno stoljeća hrvatskog sna o slobodi što se mora pamtiti, ali danas borbu za hrvatsku samostalnost vodimo na drugačiji način, danas se, kako je rekao, "borimo za energetsku neovisnost, industrijski razvoj, za demografiju i povratak naših ljudi, što su drugačiji izazovi". Istaknuo je kako vjeruje da ćemo svi zajedno u tome uspjeti.

Rakovica dobro razvija, rekao je i pozvao mlade da uvide kako je posebni privilegij imati samostalnu i slobodnu državu jer to mnoge generacije Hrvata nisu imale. Domac je istaknuo kako vjeruje da “ćemo svi zajedno imati mudrosti, znanja i hrabrosti da razvijamo našu jedinu Domovinu”.

Tramišak obišla gradilište Kulturnog doma Domovinskog rata, Rakovičkog ustanka i etno-zbirke Rakovice

Uoči akademije ministrica regionalnog razvoja Nataša Tramišak obišla je gradilište Kulturnog doma Domovinskog rata, Rakovičkog ustanka i etno-zbirke Rakovice, vrijednog oko 15 milijuna kuna. Ona i načelnik rakovičke općine Mihovil  Bićanić potpisali su ugovor o gradnji dječjeg vrtića u vrijednosti od 845.000 kuna i 1,5 milijuna kuna za dovršetak općinske zgrade s dvoranom za sastanke.
 
Ministrica Tramišak je rekla da se demografska obnova potiče na razne načine, kroz razvoj gospodarstva i kvalitetnih i stabilnih radnih mjesta, kroz javne usluge, poput vrtića i obrazovanja, a mnoštvo je takvih projekata i oni će se, dodala je, financirati i podupirati kroz rad svih ministarstava i kroz fondove Europske unije.

Posebice je istaknula “integrirani teritorijalni program”, novi program za razdoblje od 2021. do 2027. koji ima programe za brdsko-planinska i potpomognuta područja.

Županica Martina Furdek Hajdin obećala je daljnju pomoć za razvoj Rakovice, Slunja, Cetingrada i Saborskog, "cijelog tog opustošenog kraja" kako bi se u nj vratio život te da bude kvalitetom jednak kao u gradovima i da mladi ljudi tu mogu živjeti jer je taj kraj, kako je istaknula, “branio i Karlovac i Zagreb i cijelu Hrvatsku”.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti