Merrill Lynch-Rba savjetnici Vlade u nastavku privatizacije Ine

Konzorcij Merill Lynch-Raiffeisen banka bit će financijski savjetnik Vlade u nastavku privatizacije Ine, odlučila je Vlada na sjednici u Slavonskom Brodu. Taj bi konzorcij u roku 60 dana od potpisivanja ugovora pred Vladu trebao izići s prijedlogom detaljnog modela nastavka privatizacije hrvatske naftne kompanije, najavio je potpredsjednik Vlade Damir Polančec, objašnjavajući da je činjenica da je taj konzorcij ponudio najkraće vrijeme za detaljan model bila i jedan od važnijih razloga za njegov izbor.

SLAVONSKI BROD, 22. rujna 2005.(Hina) -Konzorcij Merill Lynch-Raiffeisen banka bit će financijski savjetnik Vlade u nastavku privatizacije Ine, odlučila je Vlada na sjednici u Slavonskom Brodu. Taj bi konzorcij u roku 60 dana od potpisivanja ugovora pred Vladu trebao izići s prijedlogom detaljnog modela nastavka privatizacije hrvatske naftne kompanije, najavio je potpredsjednik Vlade Damir Polančec, objašnjavajući da je činjenica da je taj konzorcij ponudio najkraće vrijeme za detaljan model bila i jedan od važnijih razloga za njegov izbor.

Ponude za konzultanta podnijelo je šest konzorcija, a u uži su krug ušla tri - predloženi Merill Lynch-RBA, te HSBC-Zagrebačka banka-Intercapital i Citibank-CAIB.

Najvažniji zadaci financijskog savjetnika su, podsjetio je Polančec, rad na novoj procjeni vrijednosti Ine, te predlaganje najboljeg modela nastavka privatizacije, koja predviđa inicijalnu ponudu 15 posto dionica Ine na burzi.

Uz to, financijski savjetnik treba pomoći i u definiranju prodaje pod posebnim uvjetima 7 posto dionica sadašnjim i bivšim zaposlenicima Ine, te prijenos, bez naknade 7 posto dionica u Fond branitelja.

Potpredsjednik Polančec članove Vlade detaljno je izvijestio o radu Povjerenstva za nastavak privatizacije Ine, ističući uz ostalo da je među najvažnijim kriterijima za izbor savjetnika bilo međunarodno iskustvo, iskustvo u EU, jugoistočnoj i istočnoj Europi, prvenstvenou inicijalnoj javnoj ponudi i to posebice u naftnom businessu.

Naglasio je također da su se ponude ocjenjivale po unaprijed definiranim kriterijima, a u toj je ocjeni tehnički aspekt sudjelovao sa 70 posto, a financijski aspekt ponude sa 30 posto.

Svaki od tri ponuđača u užem izboru bio je pozvan i na dodatne prezentacije, a sva tri su, kaže Polančec, nudila i mosni kredit (kojim bi se nadoknadio izostanak prihoda od privatizacije Ine u ovoj godini).

Polančec pritom nije htio govoriti o kojem iznosu mosnog kredita je riječ, kazavši tek da je "dovoljan".

U prvoj fazi privatizacije 25 posto plus jedna dionica Ine prodana je mađarskom MOL-u koji je to platio 505 milijuna dolara.



Pisane vijesti