Metelko-Zgombić: Važan je koordiniran i solidaran odgovor EU-a u pandemiji

Državna tajnica za Europu Andreja Metelko-Zgombić sudjelovala je na neformalnoj videokonferenciji ministara i ministrica europskih poslova i istaknula važnost koju Hrvatska pridaje koordiniranom i solidarnom djelovanju Unije u pandemiji, priopćeno je iz MVEP-a. 

Sudionici su razgovarali o pripremi videokonferencije članova Europskog vijeća 25. i 26. veljače, izazovima u pandemiji, Akcijskom planu za europsku demokraciju, o pripremi Konferencije o budućnosti Europe te stanju odnosa između EU i UK.

Sudionici su istaknuli glavne izazove u koordinaciji odgovora Unije na pandemiju koronavirusa, uključujući pravovremenu i predvidivu proizvodnju i isporuku cjepiva te implikacije širenja novih sojeva virusa na slobodu kretanja u Uniji, navodi se u priopćenju.

Metelko-Zgombić podcrtala je važnost koju Hrvatska pridaje koordiniranom i solidarnom djelovanju Unije pri čemu zaštita zdravlja građana te osiguranje sigurnog i učinkovitog cjepiva trebaju ostati u središtu svih napora, dodaje se u priopćenju.

Solidarnost u nabavi cjepiva

Hrvatska je otvorena za daljnji rad na potvrdama o cijepljenju na europskoj razini, a Metelko-Zgombić pozvala je još na solidarnost u nabavi cjepiva i pomoć državama Zapadnog Balkana.

Na neformalnoj videokonferenciji sudionici su se složili da je potrebno jačati otpornost EU-a na trenutačne prijetnje u pandemiji i buduće zdravstvene krize o čemu će ovoga tjedna raspravljati i čelnici EU-a.

Portugalsko predsjedništvo i potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica izvijestili su o stanju međuinstitucijskih pregovora o pokretanju Konferencije o budućnosti Europe i koracima koje poduzimaju u cilju njezinog skorog početka, u čemu imaju punu podršku Hrvatske, dodaje se u priopćenju MVEP-a.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti