Milanović i Janša u Mariboru: Sva pitanja rješavat ćemo na korist obiju država

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/milanovic_i_jansa_u_mariboru_sva_pitanja_rjesavat_cemo_na_korist_obiju_drzava.jpg

Premijeri Janez Janša i Zoran Milanović održali su radni sastanak nakon što su predsjednik Republike Ivo Josipović, Milanović i predsjednik Sabora Boris Šprem u obližnjem Teznom odali počast žrtvama križnog puta i položili vijenac pred spomenikom.

"Zajedno nas je 6,5 milijuna, to je malo i moramo vidjeti mogućnosti sinergije. Ozbiljnih otvorenih pitanja nema i pred nama je vrijeme drugačije, kvalitativne suradnje" – kazao je Milanović u izjavi nakon sastanka sa slovenskim kolegom.

"Problem štediša Ljubljanske banke nastavit će se rješavati kao što je to predviđeno u pregovorima za pristup Hrvatske Europskoj uniji. To rješava sve ono što se pojavilo kao otvoreno pitanje. Ako bude tehničkih problema, riješit ćemo to na razini ministara vanjskih poslova i mješovite komisije", kazao je slovenski premijer.

Dio otvorenih pitanja, naglasio je Janša, s Hrvatskom će riješiti bilateralnim pregovorima, a dio sukcesijom. Na pitanje kada će Slovenija ratificirati hrvatski pristupni ugovor, Janša je kazao da će Slovenija to učiniti u roku, odnosno do druge polovice iduće godine. Ponovio je stajalište da Slovenija od samog početka svojim strateškim interesom smatra proširenje EU na Hrvatsku, a strateškim interesom Hrvatske i Slovenije ocijenio je jačanje procesa europskog proširenja kojim bi bile obuhvaćene sve zemlje regije.

Milanović je napomenuo da ulazak Hrvatske u EU i Sloveniji i Hrvatskoj otvara novi svijet s obzirom na činjenicu da žive na istom prostoru i da vrlo dobro poznaju i vlastite i međusobne mane i vrline.

Ulaskom Hrvatske u EU, otvaraju se i brojne mogućnosti na području intenzivne suradnje u navedenim područjima, o čemu će se u budućnosti morati intezivno razgovarati, složili su se premijeri.



Pisane vijesti